Якби Скнилів був у Неваді...

20.09.2011
Якби Скнилів був у Неваді...

Пілотові в останній момент вдалося відвернути літак від центральної трибуни, де було найбільше глядачів. (Фото з сайту daylife.com.)

Навряд чи мешканці «найбільшого маленького міста у світі» (так часто називають американське місто Ріно, яке завдяки численним казино щодня приймає ледве не більше туристів, ніж його 220–тисячне населення) чули щось про українське село Скнилів. А якщо й чули, то навряд чи згадували про трагедію, яка сталася на тамтешньому аеродромі дев’ять років тому, збираючись на національний чемпіонат із літакового спорту у власному містечку. Хоча фінал цього авіашоу назавжди поставив місто у штаті Невада в один ряд з українським Скниловом.

Минулої п’ятниці під час «авіаперегонів» невеликий винищувач часів Другої світової війни P–51 Mustang несподівано увійшов у круте піке і впав на одну з глядацьких трибун. Загинуло дев’ять людей, ще понад півсотні отримали поранення. Очевидці розповідають про відірвані кінцівки, ріки крові та інші жахіття. Тринадцятеро постраждалих досі перебувають у критичному стані.

Причину трагедії ще встановлюють — бортового самописця в літаку не було, тому з’ясувати, що призвело до катастрофи, експертам буде нелегко. Пілотував «Мустанг» 74–річний Джиммі Лівард — дуже досвідчений льотчик, який брав участь у понад 120 шоу та чемпіонатах та виконував роль пілота–каскадера в багатьох фільмах. І, попри вік, відзначався чудовим здоров’ям. Не виключено, що до катастрофи призвела технічна несправність літака.

Від Скнилівської трагедії, жертвами якої стало 77 людей, події в Ріно відрізняє не лише кількість загиблих. На відміну від «українських соколів» Володимира Топонаря та Юрія Єгорова, Джиммі Лівард не катапультувався і загинув разом зі своєю машиною. Й американці вважають його не винуватцем катастрофи, а героєм: в останній момент пілот нібито зміг зманеврувати й упередити ще більшу трагедію, відвівши літак від центральної трибуни, де сиділо кілька сотень глядачів.

 

ДО РЕЧІ

Уже наступного дня після катастрофи в Ріно під час під час авіашоу в місті Мартінсбург у штаті Західна Вірджинія розбився одномоторний навчальний літак T–28 Trojan. Пілот загинув, а на землі ніхто не постраждав.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>