Палац спорту — не лише для Брітні Спірз!

16.09.2011
Палац спорту — не лише для Брітні Спірз!

Керівники ФХУ та ПХЛ: одні контролюватимуть, інші організовуватимуть. (Фото з сайту ФХУ.)

Вісім клубів, шість кіл регулярної першості, раунд «плей–оф» — так виглядатиме новий змагальний сезон в українському хокеї, що стартував учора ввечерi матчами в Донецьку та Харкові. Розмови про створення Професійної хокейної ліги добігли кінця, і в середу на прес–конференції в Києві керівник ФХУ Анатолій Брезвін та генеральний директор ПХЛ Юрій Загородній підписали спільну угоду. Згідно з нею, ліга отримала право проводити чемпіонат, а федерація здійснюватиме загальний контроль над ним.

Ще недавно анонсували, що клубів у ПХЛ буде дев’ять чи й більше, але в Івано–Франківську та Сумах не змогли підкріпити амбіції фінансово. Натомість додалися «Вінницькі гайдамаки». Крім них, отже, на старт виходять донецький «Донбас», київські клуби «Сокіл», «Беркут» та «Компаньйон», «Білий барс» із Броварського району, львівські «Леви» (які базуватимуться у сусідньому Новояворівську) та «Харківські акули». Призовий фонд чемпіонату буде немаленьким — один мільйон доларів. Розігруватимуть цей «лимон» не аматори. «Перед допуском до участі у змаганнях команди пройшли процедуру атестації, яка передбачала виконання як низки фінансових аспектів, так і приведення матеріально–технічної бази клубів до належного стану», — каже президент ФХУ Брезвін. Вимога лiги до клубних бюджетiв — мiнiмум 300 тис. доларiв на рiк.

Приємна новина для любителів хокею, у чиїх містах немає клубів: функціонери обіцяють трансляції принаймні 20—25 матчів чемпіонату по телебаченню (на Першому Нацiональному), а загалом 90 відсотків ігор можна буде проглянути в інтернеті. Найближча трансляція відбудеться вже наступного вівторка, коли «Беркут» прийматиме чемпіона країни — ХК «Донбас». Поєдинок пройде в київському Палаці спорту. Гра першості України на цій арені вже сама по собі — непересічна подія.

У Палаці спорту «Беркут» хазяйнуватиме ще не раз, обіцяє голова опікунської ради київського клубу Сергій Харовський. «Ми прагнемо бути публічною командою, хочемо, щоб нас любив глядач», — каже пан Харовський. Якщо команда справді буде іти до тих цілей, які декларує, а це перемога в чемпіонаті та потенційна участь у російській КХЛ, то своїх уболівальників вона точно знайде.

«Із учасників першості я поки не бачив у ділі лише вінницьку і броварську команди. Але, впевнений, інші клуби забезпечать хорошу інтригу», — вважає гендиректор ПХЛ Юрій Загородній.

Завершити турнір організатори планують до початку квітня, аби дати змогу збірній України підготуватися до чемпіонату світу в першому дивізіоні.