«Драконівські» правила

15.09.2011
«Драконівські» правила

Старань Луїса Адріано в матчі проти «Порту» виявилося замало для перемоги. (Фото Рейтер.)

Другий рік поспіль донецький «Шахтар» зустрічається в груповому турнірі Ліги чемпіонів із португальцями. У минулому сезоні перший виїзд «гірників» був до Браги. Там чемпіони України перемогли і в підсумку дісталися до чвертьфіналу ЛЧ. Нині ж стартували в гостях матчем проти діючого переможця Ліги Європи — «Порту». І виявилися битими серйозним суперником.

Президент донецького клубу Рінат Ахметов, дізнавшись результати жеребкування, одразу озвучив завдання, чи, радше, мрію — виграти Лігу чемпіонів. Значно стриманішим був Мірча Луческу. «Для нас важливо вийти з групи, це наша мета на сьогодні. Не думаю, що зараз ми готові до перемоги у Лізі чемпіонів», — сказав румунський фахівець на передматчевій прес–конференції в Порту. Можливо, Луческу відчував, чим обернеться для його команди гра з «драконами»?

Хай там як, а на поле «Драгау» гості виходили у бойовому складі. Напередодні провели ігри в рамках першості України Дмитро Чигринський та Разван Рац, які відновилися від травм. Здавалося б, захисні редути мали зміцнитись. Але саме оборона позавчора ввечері виявилася найслабшою ланкою «гірників».

Гра почалася жваво: вже на 10–й хвилині німецький суддя Брих угледів порушення правил в падінні колумбійського форварда «Порту» Хамеса Родрігеса у штрафному майданчику «гірників». Пенальті взявся виконувати Халк. Але найнебезпечніший гравець у нинішньому складі «Порту» влучив у стійку. Й одразу прийшла розплата: на дальній удар Вілліана воротар португальців Елтон зреагував невпевнено, а на добиванні першим був Луїс Адріано.

На цьому приємні моменти для донеччан вичерпалися. За 20 хвилин Халк зрівняв рахунок розкішним дальнім ударом зі штрафного — Олександр Рибка відверто проспав епізод. Невдовзі німецький суддя вилучив з поля за грубий підкат Ярослава Ракицького. Коли ж у другому таймі «червоне світло» загорілося й перед Чигринським (він отримав другий «гірчичник»), запахло розгромом. Навряд чи якийсь арбітр в Україні наважився б показати чемпіонам дві червоні картки за матч, але Фелікс Брих діяв на власний розсуд.

Уже програючи 1:2, гості вдев’ятьох відстояли принаймні такий рахунок.

Мірча Луческу любить поговорити про огріхи суддів, чим часто викликає критику «недружніх» любителів футболу в Україні. Але цього разу нарікання румунського фахівця на арбітраж не виглядали безпідставними.

Через два тижні донеччани прийматимуть непоступливий «АПОЕЛ» без двох основних стовпів оборони. А кіпріоти уміють грати, що вони продемонстрували позавчора, здолавши вдома «Зеніт». «Наші шанси на вихід із групи не видаються мені оптимістичними. Важко буде це зробити», — так оцінив після гри перспективи своєї команди півзахисник пітерців Костянтин Зирянов.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1–й тур. Матчі вівторка

Група G

АПОЕЛ (Кіпр) — «Зеніт» (Росія) — 2:1 (Мандука, 73; Аїлтон, 75 — Зирянов, 63)

«Порту» (Португалія) — «Шахтар» (Україна) — 2:1

Голи: Халк, 29; Клебер, 51 — Адріано, 12

Нереалізоване пенальті: Халк, 10

«Порту»: Елтон, Дефур, Отаменді, Фернандо (Беллускі, 61), Родрігес, Фусіле, Халк (Варела, 78), Клебер (Джалма, 70), Моутіньйо, Перейра, Майкон

«Шахтар»: Рибка, Ракицький, Срна, Чигринський, Рац, Мхітарян, Едуардо (Кучер, 42), Вілліан (Гюбшман, 81), Адріано, Жадсон (Тейшейра, 64), Фернандіньйо

Попередження: Перейра, 34 — Адріано, 27; Чигринський, 31; Срна, 34; Чигринський, 80

Вилучення: Ракицький, 40; Чигринський, 80

Суддя: Брих (Німеччина)

Порту, стадіон «Драгау», 36 612 глядачів

Група Е

«Челсі» (Англія) — «Байєр» (Німеччина) — 2:0 (Д. Луїс, 67; Мата, 90+2)

«Генк» (Бельгія) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:0

Група F

«Олімпіакос» (Греція) — «Марсель» (Франція) — 0:1 (Лучо, 51; вилучення: Фанні, 90+1 («М»))

«Боруссія» (Д, Німеччина) — «Арсенал» (Англія) — 1:1 (Перішич, 88 — ван Персі, 42)

Група Н

«Барселона» (Іспанія) — «Мілан» (Італія) — 2:2 (Педро, 36; Вілья, 50 — Пато, 1; Тьяго, 90+2)

«Вікторія» (Чехія) — БАТЕ (Білорусь) — 1:1 (Бакош, 45+1 — Брессан, 69)

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Програли матч, який дуже добре почали. Але все це було до того моменту, поки в нас не видалили першого гравця. Другий наш гол був «чистий». Ніхто не чіпав м’яч руками, як це зафіксував арбітр. Із вилученнями не згоден. Так, був жорсткий підкат, але Ракицький максимум мав би отримати попередження.

Вітор Перейра,
головний тренер «Порту»:

— Арбітр виконав свою роботу. Іноді його рішення були на нашу користь. Але в цілому я вважаю, що «Порту» сьогодні сильніше. Ми були кращі, і коли грали в рівних складах, і в більшості. Суддя не впливав на гру, так що я не згоден з думкою Луческу.