Куди нам та путівочка...

14.09.2011

На межі літа й осені Белград перетворився на справжній центр стрілецького спорту. На початку серпня в столиці Сербії проходив чемпіонат Європи у «кульовиків» та «стендовиків», а вчора ввечері тут завершилася світова першість зі стендової стрільби. На відміну від змагань місячної давнини, цього разу українці обійшлися без нагород. Воно й логічно: у серпні на ЧЄ медалі для України здобували лише майстри кульової стрільби. Натомість «стендовики» зараз не є лідерами в Європі, що вже казати про світовий масштаб.

І знову в Белграді основний акцент робили на здобутті ліцензій на Олімпіаду–2012. Для європейських спортсменів це була остання нагода здобути путівки до Лондона. На кожну дисципліну припадало по одній олімпійській ліцензії — загалом п’ять.

До Сербії поїхало дев’ятеро наших стрільців: четверо чоловіків на чолі з Миколою Мільчевим, олімпійським чемпіоном Ігор–2000 у Сіднеї, і п’ятеро жінок, із яких дві змагалися в юніорській першості.

Найкращий результат показав В’ячеслав Науменко — 25–ме місце у трапі (траншейному стенді). У жіночому трапі Марія Капітаненко стала 53–ю.

У жіночому скіті (круглий стенд) 49–ю була Вікторія Черв’якова. За п’ятим десятком учасників ішли наші стрільці після вчорашнього чоловічого скіту, де від України виступали Олександр Гончаров, Іван Лоїк та Микола Мільчев. Відтак до Лондона жоден із наших «стендовиків» не поїде.

А найяскравіше в столиці Сербії виступила команда Росії. Перед останнім змагальним днем наші сусіди мали дев’ять нагород, із яких чотири — золоті. Стільки ж «золота» настріляли китайці та американці.