Згадали, як наші відкривали Канаду

13.09.2011
Згадали, як наші відкривали Канаду

Новоприбулі українські емігранти в Канаді. 1911 рік. (Фото з сайту thecanadianencyclopedia.com.)

Понад сторіччя тому українцям не треба було, як тепер, вистоювати довгі й часто безперспективні черги перед амбасадою Канади, аби ступити на тамтешню благополучну землю. Наприкінці другої половини ХІХ століття еміграційний синдикат, створений канадським урядом, спеціально відрядив на територію Західної України понад 6 тисяч вербувальників, які в поті чола агітували наших людей освоювати північноамериканські прерії. Першими на заклик канадської влади відгукнулися мешканці прикарпатського села Небилів, що в Рожнятівському районі, Іван Пилипів та Василь Єленяк. Сьомого вересня 1891 року пароплав «Орегон», після двох тижнів подорожі водами Атлантики, доставив галицьких піонерів у канадський порт Галіфакс. Так почалася перша хвиля української еміграції в Північну Америку.

120–річний ювілей цієї події на Прикарпатті відзначали упродовж усього минулого тижня. Спершу — на діловому рівні: на гірськолижному курорті «Буковель» відбувся триденний українсько–канадський бізнес–форум. Ділові люди з–за океану обіцяли поділитися з українцями передовим досвідом у галузях нафтохімії, альтернативної енергетики, фінансових інструментів та фондового ринку, сільськогосподарського виробництва, фармацевтики. Потім учасники форуму взяли участь у віче в Небилові.

Нині майже не половина мешканців цього села вважають себе родичами Івана Пилипіва та Василя Єленяка. Першопрохідців у селі пам’ятають і шанують. У 1991 році, до столітнього ювілею історичної поїздки двох непосидючих бойків у Канаду, біля місцевої школи земляки встановили пам’ятний знак із барельєфами перших галицьких емігрантів.

«Ця подія викликає і гордість, і біль, — сказав голова Івано–Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. — Гордість від того, що українці прославили Україну як країну, де живе надзвичайно працьовитий народ. А біль — тому що до Першої світової війни з Галичини виїхали майже 300 тисяч наших земляків, яких погнали за кордон біда, голод, злидні. Серед тих емігрантів були і мої два діди. Один опинився у Сполучених Штатах Америки, інший — в Аргентині. Обидва залишилися на тих землях».

Виступаючи перед учасниками віча, надзвичайний і повноважний посол України в Канаді Ігор Осташ відзначив особливі заслуги українців у розвитку найбільшої за площею країни Північної Америки: «Мені дуже приємно, що серед славних канадців — генерал–губернатор Канади Рамон Гнатишин, десятки депутатів, мерів міст, сотні депутатів місцевих парламентів, прем’єр–міністр. Це дійсно величезний внесок українців у розбудову Канади. Бути українцем у Канаді — почесно».

Нині в Країні Кленового Листя мешкають 1 мільйон 213 тисяч українців.