НОВИНИ ПЛЮС

13.09.2011

Партактив

Наприкінці минулого тижня до партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка вступили ще чотири народні депутати із фракції «НУНС» — Руслан Князевич і Роман Ткач, Роман Зварич (який після «Нашої України» вже встиг записатися до «Батьківщини») та колишня «єдиноцентристка» Леся Оробець.

Нагадаємо, «першою ластівкою», що поповнила лави «ФЗ», став голова «НУНС» Микола Мартиненко.

Законотворчість

Минулого четверга Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо носіння форменого одягу, використання знаків розрізнення та символіки». В одній зі статей міститься заборона носити військову форму ЗСУ та взагалі одяг колористики «камуфляж» особам, що не є військовослужбовцями. Це, а також торгівля медалями й орденами, тягнутиме за собою відповідальність згідно із законом — штраф від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Громадськість повстала проти цього закону як проти такого, що переслідуватиме членів українських патріотичних організацій, ба навіть пересічних мисливців, які використовують камуфляж, тощо. Ймовірно, перед другим читанням норму про камуфляж усунуть.

Кишені

Державний борг України на 5 вересня 2011 р. досяг 360,5 млрд. грн. (при пороговому значенні на кінець року 375,6 млрд. грн.). Про це вчора повідомив представник департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України Костянтин Кузнєцов.

Право власності

Вищий господарський суд України постановив повернути російському олігарху Олегу Дерипасці контрольний пакет акцій Запорізького алюмінієвого комбінату, який раніше за ініціативою Генпрокуратури в нього забрала держава. Суперечка між владою та інвестором виникла, коли держава відмовилася запровадити для ЗАлКу пільговий тариф на електроенергію, а останній не вклав у підприємство, хоча й обіцяв, 105 млн. доларів. Російський власник практично зупинив виробництво, показавши щорічні збитки 140 млн. доларів, а робітники опинилися на вулиці.

Сьогодні, схоже, сторони зуміли домовитися: ЗАлК не просто знову повертається у власність Дерипаски, а українська влада нібито дала принципову згоду на пільговий тариф на електроенергію для комбінату. Росіяни обіцяють, що він допоможе відновити виробництво та дати роботу людям, але збитки держави, які хочуть перекласти на всіх споживачів українського струму, сягнуть близько 1 млрд. грн. щороку.