А як газу нам не стане — поїду до Туркменістану

13.09.2011

Охолодження українсько–російських взаємин спонукає офіційний Київ шукати інши джерела газу. Саме в цьому контексті слід сприймати дводенний робочий візит Віктора Януковича в Туркменістан, який почався вчора. Країна з багатим на газ надрами свого часу була чи не головним постачальником «блакитного палива» для України — поки Москва не зав’язала всі контракти на собі. Тепер Янукович намагається відновити старі зв’язки.

Офіційно газову складову в переговорах майже не анонсували. У комюніке спеціалістів міністерства закордонних справ Туркменістану половиною речення згадується про «співпрацю... та спільні дії в паливно–енергетичному комплексі». Водночас заступник голови фракції «Регіонів» в українському парламенті, екс–Прем’єр–міністр Анатолій Кінах не приховує: візит Януковича спрямований на диверсифікацію шляхів постачання енергоносіїв. «Українські підприємства виконували в Туркменістані дуже багато інвестиційних проектів, за які Туркменістан розраховувався з нами природним газом... Тому йдеться про потребу відновлення серйозних системних зв’язків. Необхідно шукати баланс інтересів», — розповів Кінах у інтерв’ю «Радіо Свобода».

Учора Віктор Янукович провів раунд тривалих переговорів зі своїм колегою Гурбангули Бердимухамедовим. Спершу президенти говорили у форматі «віч–на–віч», а пізніше продовжили розмову у складі міждержавних комісій. Підсумки переговорів на момент підписання цього номера «УМ» до друку залишались невідомими.

Перед зустріччю Янукович заявив: «Сьогодні настав той період часу, коли нам треба дати новий поштовх економікам наших країн». Президент згадав про активізацію двосторонніх відносин «з використанням того потенціалу, який у нас є для покращення в економіці, гуманітарній сфері, паливно–енергетичному комплексі, освіті».

Окрім того, сторони поговорили про майбутнє головування Туркменії в СНД.