Фракція уже не «ваша»!

08.09.2011
Фракція уже не «ваша»!

Давид Жванія покараний за входження до коаліції.

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» отримала шанс вийти із політичної коми. Попереднє повноцінне засідання «НУНС» відбулося — страшно й подумати — ще півтора роки тому, під час ратифікації горезвісних харківських угод... І лише позавчора над вечір фракції знову вдалося зібрати кворум. Головним питанням була доля депутатів, які залишаються в «НУНС», але працюють на владу. За підсумками засідання на двері вказали 12 нардепам.

Як розповів «УМ» народний депутат Володимир Ар’єв (він пройшов у парламент за квотою «Народної самооборони»), санкції застосували за трьома ознаками. «Ми виключали людей із фракції не за те, що нам хтось не подобається персонально, а за певними критеріями: вступ до коаліції у 2010 році, харківські угоди, а також робота у виконавчій владі».

«Чорновий» список був ширшим і налічував 18 депутатів. Радикальніші представники «НУНС» узагалі пропонували позбутися 21 нардепа... «Щоб знайти порозуміння, ми вирішили зупинитися на трьох критеріях. Бо в декого були особисті запитання чи дружні відносини або інші моменти, і доводилось дбати про єдність», — розповів «УМ» представник групи «Наша Україна» Володимир Карпук.

За словами «нашоукраїнців», на засіданні зареєструвалося 36 депутатів (загальна чисельність — 67). Ухвала фракції про виключення «блудних синів» та однієї «блудної дочки» затверджувалася 34 голосами. Таким чином, ухвалу прийняли з перевагою в один голос — доля засідання і справді висіла на волосині.

Частина опозиційно налаштованих депутатів не змогла прийти через зайнятість і відрядження. Однак були й політичні причини неявок. Найбільш резонансний — «прогул» Арсенія Яценюка. За даними «УМ», на засідання не з’явилося ще двоє депутатів, які вважаються близькими до Арсенія Петровича, — Руслан Князевич і Роман Ткач. Народний депутат із «НУНС», який побажав приховати своє ім’я, висловив припущення, що Яценюкові не вигідно «чистити» фракцію. «Він зацікавлений у тому, щоб там було болото. На цьому тлі він міг більш виграшно виглядати», — припустив співрозмовник.

Зате в повному складі з’явилася група «Нашої України».

Однією з найбільших несподіванок стало те, що чистка оминула представників «Єдиного центру». Кріль, Петьовка, Тополов і Полянчич підтримують голосування парламентської більшості, а їхній лідер Віктор Балога працює в уряді Азарова міністром з питань надзвичайних ситуацій. «Ви не повірите, але про них просто забули! — розповіло «УМ» поінформоване джерело. — Формально «ЄЦ» не увійшов у коаліцію й не голосував за харківські угоди. Тому їх пропустили».

Голова групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, відповідаючи на питання про «ЄЦ», сказав авторові цих рядків: «Думаю, що це розмова на майбутнє... У майбутньому всі, хто голосує всупереч рішенню фракції, будуть виключатися. Хтось хоче голосувати за бюджет Азарова — будь ласка! Але після цього він піде із фракції «НУНС».

Де–юре «Наша Україна — Народна самооборона» позбудеться 12 депутатів після того, як відповідне рішення оголосять на засіданні Верховної Ради. Після цього в лавах фракції залишиться 55 обранців, і надалі зібрати кворум буде значно легше. «Я вважаю, що після цього засідання фракція ухвалюватиме більш рішучі рішення. Хоча цей крок і зроблено трохи пізно, — зазначив Володимир Карпук. — Раніше після голосувань люди дивувалися: чому в лавах «НУНС» є ті, хто підтримує владу? Тепер буде чітко видно, що фракція — в опозиції. Ми бачимо, що на опозиційні сили чиниться великий тиск, тому фракція має бути згуртованою й сильною».

Кириленко погоджується: кворум вдалося зібрати у зв’язку з наступом режиму. «Я пов’язую це з літніми подіями — арештом Тимошенко і сутичками з опозицією 24 серпня. Ті, хто вагалися, стали більш рішучими», — вважає нардеп.

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Опозиційний? Нема шансів! Якщо не з Данилом Галицьким

Середа у Верховній Раді, за традицією, — день, коли порядок денний формується фракціями опозиції. Вчора представники меншості запропонували до розгляду низку цікавих проектів. Утім майже всі було провалено... Опозиціонери й самі усвідомлювали, що шансів мало. Зокрема, фракція БЮТ залишила на секторі велетенський банер із закликом припинити політичні репресії — це не давало змоги голосувати навіть за позитивні проекти.

Проект постанови про недопущення будівельних робіт на території пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира — дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви» підтримало 208 депутатів. Проект закону про запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин підтримали лише 82 нардепи. Зміни до закону про громадянство, які зобов’язували іноземців складати тест на знання законодавства й державної мови для отримання українського громадянства, — 129.

Водночас парламент підтримав низку проектів, пропонованих Петром Ющенком: постанову про відзначення 960–річчя з дня заснування Києво–Печерського монастиря, 955–річчя з дня народження Нестора Літописця, 810–річчя з дня народження короля Данила Галицького, 360–річчя з дня народження святителя Іоанна Максимовича, митрополита Тобольського і всього Сибіру, 860–річчя з дня народження новгород–сіверського князя Ігоря Святославовича тощо.

 

ПОІМЕННО

Список осіб, яких виключено з фракції «Наша Україна—Народна самооборона»

Сергій Василенко, Давид Жванія, Олександр Омельченко, Ігор Палиця, Володимир Поляченко — голосували за харківські угоди; увійшли в коаліцію;

Микола Круць, Катерина Лук’янова, Володимир Марущенко, Олег Новіков, Сергій Харовський, Віктор Шемчук — увійшли в коаліцію;

Владислав Каськів — увійшов у владу (курирує так звані «національні проекти»)