До Європи!

08.09.2011

Улітку, коли респектабельна «зимова столиця світу» — швейцарський Давос — набирається сили для прийому сильних цього світу, передові економісти та державні діячі зібралися у мальовничому польському курорті. «Європейські дилеми: партнерство чи суперництво?» — гасло цьогорічного Економічного форуму, який розпочався в Криниці–Здруй учора i триватиме до післязавтра. Серед головних акцентів цьогорічних дебатів — спільна економічна політика Євросоюзу, боротьба з фінансовою кризою, розширення ЄС, енергетична безпека, економічні реформи, боротьба з корупцією тощо.

Учасники форуму серед інших обговорять і українські питання. Як зазначив голова програмної ради XXI Економічного форуму, директор фундації «Східний Інститут» Зигмунд Бердиховський, «плануємо підготувати звіт, який опублікуємо на початку грудня одночасно в Києві, Вашингтоні та Брюсселі. Це буде документ про європейські амбіції або свого роду Європейська дорожня карта для України. У звіті будуть висновки з дискусійних панелей форуму, а також дослідження авторитетних людей з України і ЄС». Зокрема, відбудуться дискусії «Відкрита Україна в трансатлантичному просторі — формування спільних дій», «Україна в глобальній політично–економічній системі: підсумок 20–річчя Незалежності» та «ЄС — Україна: від Порозуміння про співпрацю до Угоди про асоціацію».

Почесним гостем форуму запрошений Президент України 2005—2010 років Віктор Ющенко. «Спершу Віктор Ющенко виступить на пленарному засіданні, присвяченому змінам у Польщі після вступу до Євросоюзу, — сказала «УМ» прес–секретар Президента Ірина Ванникова. — Йтиметься про роль Польщі у процесах, що відбуваються у європейській спільноті, адже ми завжди цінували керівництво цієї держави за роль адвоката України в міждержавному діалозі, який воно добровільно взяло на себе». Як знаний економіст Віктор Ющенко візьме участь також у дискусії про економічну стратегію ЄС, а також підіб’є підсумки двадцятирічного шляху нашої держави за часів її незалежності. Серед міждержавних зустрічей, за словами Ванникової, Віктор Ющенко проведе розмову з екс–президентом Польщі Олександром Кваснєвським i президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі.

Серед можливих дивідендів, які може отримати наша держава, — підписання Договору про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. За словами аналітиків, найлегше це зробити саме сьогодні, коли Польща головує в Раді ЄС.