Співає, аж бризки летять

07.09.2011
Співає, аж бризки летять

Унiкальнiсть цього водограю i в тому, що вiн використовує воду «живої» рiчки. (Фото надане прес–службою «Рошен».)

Вінниця тепер може приваблювати туристів не тільки залишками гітлерівської ставки «Вервольф» та музеєм Пирогова, де відомий медик лежить забальзамований, а й найбільшим у Європі фонтаном. Це диво інженерної думки встановлено просто на річці Південний Буг, неподалік міського автовокзалу. Експерти кажуть, що вінницький водограй входить до десяти найвидовищніших фонтанів світу. Адже він «уміє» співати та переливатися різними кольорами. Кажуть, що схожий за розмахом об’єкт діє в Дубаї, що в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Такий подарунок місту вартістю 70 мільйонів гривень зробила кондитерська корпорація «Рошен». У рамках проекту також повністю реконструйовано міську набережну, яка, згідно з рішенням сесії Вінницької міськради, відтепер має назву вищезгаданої «солодкої» корпорації.

Фонтан має 140 метрів розльоту. Висота його центрального струменя сягає заввишки 65—70 метрів. Окрім того, частини фонтана, які викидають воду, можуть рухатися й обертатися довкола своєї осі, що в цілому створює неповторне видовище. А суперпотужні світлодіодні ліхтарі дозволяють робити дуже яскраву і видовищну підсвітку. Унікальність цього водограю і в тому, що він використовує воду «живої» річки.

Щовечора городяни та гості міста можуть спостерігати дивовижне шоу — під музику та супровід світлових і лазерних ефектів угору злітають потужні струмені води. Щоб потрапити на шоу, на набережну слід приходити о 21:00 у будні дні та о 21:30 у п’ятницю, суботу та неділю. Причому в останні три дні тижня шоу триває аж 27 хвилин, тоді як у будні — лише 5 хвилин. А от удень — з 8:00 до 21:00 години — фонтан працює у звичному режимі.