Суд — заочний, вердикт — справжній

07.09.2011
Суд — заочний, вердикт — справжній

Екс–президент Франції Жак Ширак (праворуч) і екс–прем’єр–міністр, нині — глава МЗС Ален Жуппе. (Фото з сайту courrierdelouest.fr.)

Судовий процес над колишнім президентом Франції Жаком Шираком ледве не опинився під загрозою зриву: за три дні до початку слухань з’ясувалося, що Ширак не може брати в ньому участь за станом здоров’я. Згідно з висновком медичної експертизи, 78–річний політик страждає на провали в пам’яті й неврологічний розлад, тож, за словами його адвокатів, просто не спроможний згадати події майже 20–річної давності, за які повинен відповідати. Проте процес усе–таки почався: позавчора увечері Паризький суд постановив, що він буде заочним, тобто без участі самого підсудного. На прохання Ширака його інтереси представлятимуть адвокати. Всупереч очікуванням французьких ЗМІ, суд вирішив не наполягати на проведенні власної медекспертизи стану здоров’я екс–президента, довірившись довідці, наданій його захистом.

Жака Ширака звинувачують у зловживаннях владою та корупції у 1992—1995 роках, коли він займав посаду мера Парижа. По цій справі проходять іще дев’ять осіб — колишніх співробітників Ширака, які нібито допомагали йому провернути аферу зі створення в мерії близько 30 фіктивних посад. На ці місця, як вважає обвинувачення, були оформлені члени партії мера «Об’єднання на підтримку республіки», й таким чином гроші з міського бюджету надходили на її фінансування.

Процес викликав у французькому суспільстві великий резонанс, адже це вперше в історії Франції екс–президента судить Виправний (кримінальний) суд. У разі, якщо висунуті звинувачення буде доведено, Шираку загрожує ув’язнення терміном 10 років та 150 тисяч євро штрафу. Окрім того, колишньому меру доведеться повернути в бюджет Парижа 2,2 мільйона євро, які він нібито розтратив.

Нинішній міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе, який свого часу обіймав посаду заступника Ширака–мера, а після обрання його президентом очолив уряд, 2004 року також проходив у цій справі — бо, на відміну від глави держави, не мав недоторканності. І навіть був засуджений на півтора року ув’язнення із забороною на 10 років балотуватися у виборні органи влади (згодом за апеляцією ці терміни було скорочено). Тепер Жуппе висловив жаль з приводу суду над своїм колишнім шефом, проте погодився виступити на суді як свідок.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В Ісландії 5 вересня почався судовий процес проти колишнього прем’єр–міністра Гейра Хорде. Хорде, якого звинувачують у розростанні в країні фінансової кризи 2008 року, загрожує до двох років ув’язнення. Він став першим політиком, якого судять саме за кризу. Слухання відбуваються в суді Landsdomur, заснованому 1905 року спеціально для розгляду справ щодо урядовців. І це — перша справа, яку цей суд розглядає у своїй історії.

У квітні минулого року спеціальна комісія встановила: Хорде винен у тому, що приховував справжній стан фінансової системи країни. У результаті восени 2008 року банківський сектор Ісландії опинився в кризі, після чого уряд був змушений терміново націоналізувати всі найбільші банки країни і звернутися по допомогу до міжнародних інститутів. А у січні 2009–го кабмін на чолі з Хорде пішов у відставку.

Сам екс–прем’єр заперечує свою провину і називає судовий процес «фарсом» та «помстою нинішньої влади».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>