Пані Герман у похід зібралася

07.09.2011

Ганна Герман на прес–конференції заявила, що нинішні творчі спілки як породження компартійної системи слід розпустити, натомість створити інші, а приміщення ліквідованих віддати дітям і старим.

Можна було б і не звертати увагу на це твердження — кожен має право висловити свою думку. Але пані Герман не звичайний держслужбовець, вона — керівник Головного управління гуманітарної політики адміністрації Президента України, його радник. І ми знаємо, як, здавалося б, експромти болюче били по долях людей і очолюваних ними колективах, призводили до порушення законів України.

Минулого року було дано старт процесу із заміни керівника Національної радіокомпанії Віктора Набруска. І незважаючи на те, що не було законних підстав для звільнення, що на захист Віктора Набруска виступила Національна спілка журналістів України, десятки авторитетних діячів культури нашої держави, неправедне дійство все ж таки відбулося. А коли ініціатора цих дій — пані Герман — попросили розібратися у ситуації, вона відповіла, що це — справа Кабінету Міністрів.

Абсолютно безпідставно, за оцінками авторитетних правознавців, юристів, фахівців у галузі фінансового права, порушено кримінальну справу стосовно тепер уже екс–генерального директора «Укрінформу» Віктора Чамари. Їхні висновки, а також звернення керівників провідних ЗМІ держави до Президента України з проханням захистити конституційні права журналіста–ветерана, який віддав агентству всі 36 років свого трудового життя, поки що не почуті.

У цинічній формі був звільнений з посади у минулому році генеральний директор Черкаської ОДТРК, заслужена і шанована людина Михайло Калініченко. Його провина — читання лекцій на відділенні журналістики Черкаського університету, хоча всім відомо, що науково–педагогічною діяльністю дозволено займатися навіть державним службовцям.

І сьогодні голови місцевих адміністрацій всупереч законам України примушують редакторів підписувати контракти, вичитують газетні полоси перед друкуванням. Досі не рухається ініційований нашою Спілкою Закон про реформування державних і комунальних ЗМІ.

Можна навести чимало й інших подібних прикладів. Ось така сьогодні у державі гуманітарна політика, якою опікується пані Герман.

Хотілося б нагадати, що наша Спілка утворена делегатами з’їзду журналістів України у квітні 1959 року. І такі дві деталі: ще у 1990 році, за існування Радянського Союзу, СЖУ вийшла із складу Спілки журналістів СРСР, не треба забувати і те, що члени нашої Спілки доклали чимало зусиль для проголошення незалежності України, торували дорогу до парламенту багатьом борцям за її майбутнє.

Історія Спілки невіддільна від історії України. Ми завжди були з нашим народом — і у дні тривог, і у дні торжеств.

Наша Спілка об’єднує журналістів незалежно від їхніх політичних позицій, від форм власності видань — винятково на професійній основі. Її діяльність не залежить ні від зарубіжних грантів, ні від тугих гаманців олігархів.

Визнанням ролі нашої Спілки у суспільстві є той факт, що Днем журналіста України став день, коли її прийняли 1992 року до лав Міжнародної федерації журналістів, яка об’єднує наших колег iз 124 країн світу, а у квітні 1999 року надано статус Національної.

Прикметно: щороку серед поповнення Спілки 30—40 відсотків — колеги віком до 30 років.

Що стосується спроб «розпустити» існуючі творчі спілки, то хотілося б запитати, а ким їх замінять? У пані Герман є якісь інші журналісти, письменники, художники?.. Чи, можливо, у «нові» творчі спілки допускатимуть тільки членів Партії регіонів?

І де вона пропонує «новим» творчим спілкам працювати? В адміністрації Президента?

І як бути з Конституцією України, Законом «Про професійних творчих працівників та творчі спілки», іншими державними актами, які декларують право творчих працівників на добровільні об’єднання, незалежні у своїй статутній діяльності від органів державної влади і органів місцевого самоврядування, політичних партій, інших громадських організацій?

Члени Національної спілки журналістів України, як би не хотіла цього пані Герман, не поступляться історією, традиціями і принципами НСЖУ, своїм конституційним правом на об’єднання громадян.

Цікавить лише одне: прагнення ліквідувати існуючі творчі спілки — це особиста позиція пані Герман, чи вона озвучує думку Глави держави?

Ми хочемо почути чітку відповідь Президента Віктора Януковича — гаранта Конституції — на ці питання, захистити права та інтереси Національної спілки журналістів України й інших творчих об’єднань держави.