Відкриття з «картинками»

07.09.2011
Відкриття з «картинками»

Опозиція ретельно підготувалася до відкриття нової сесії Верховної Ради. На урочисте засідання мав прийти Президент, отож противники режиму отримали непогану нагоду висловити свою позицію перед главою держави, а також «засвітити» свою творчість серед широких мас і світової спільноти. Відтак Віктора Януковича зустріли свистом, масовим демаршем, плакатами й гаслами.

Натомість Президент закликав парламент (себто лояльних депутатів) до співпраці. Невдовзі коаліція видала «на–гора» перший успішний результат — формально усунула неузгодженості в проекті пенсійної реформи, а де–факто — ухвалила відповідний проект у остаточній редакції.

 

Чорні ходять — і виходять

Члени фракції БЮТ прийшли на засідання у чорних футболках, на яких було надруковано колаж із зображенням Юлії Тимошенко за ґратами й напис «Україні — волю!». Одяг тимошенківців сподобався не всім. Зокрема, нардеп із Народної партії Олег Зарубінський спитав у колег, навіщо вони так нарядилися. Депутат Андрій Павловський відповів: «Побачите, через місяць будете носити такі самі футболки, лише з написом: «Волю — Литвину!» — сказав Павловський, натякаючи на те, що режим дедалі більше стає авторитарним.

У сесійній залі БЮТівці розгорнули на своїх кріслах велетенський банер із зображенням Тимошенко й закликом припинити політичні репресії. Фракція «НУНС» проявила солідарність і напнула у своєму секторі плакат з Юрієм Луценком — колишнім «першим номером» у списку блоку «Наша Україна — Народна самооборона».

Коли Володимир Литвин відкрив сесію й оголосив про присутність Президента — народні депутати почали свистіти й кричати «Ганьба!». Порція депутатського невдоволення також перепала відвідувачам гостьової ложі, особливо Генеральному прокуророві Віктору Пшонці. Після того як спікер запросив на трибуну Президента — народні депутати із фракцій БЮТ і «НУНС» підвелися з місць і пішли до виходу. В секторі тимошенківців залишився лише Олег Ляшко (у світлому костюмі він виглядав особливо контрастно на тлі чорних футболок фракції). А в лавах «НУНС» зосталися учасники коаліції — переважно з «Єдиного центру» і ХДС.

«Ми вважали за неможливе слухати його промову, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Олександр Гудима. — Ми могли вибрати інший шлях і поводитися нецивілізовано під час його виступу. Але вирішили демонстративно покинути зал і засвідчити те, що ми не хочемо слухати людину, яка підтримує нищення всіх свобод в Україні».

Трохи пізніше, коментуючи витівку опозиції, спікер парламенту Володимир Литвин сказав: «У такий спосіб вони вирішили донести свою позицію. Я думаю, це було ефективно, бо вони мали велику увагу з боку журналістів».

Чому кривився Янукович

Перша частина засідання була присвячена 20–літтю Незалежності. До дати представники почесної варти розтягли у сесійній залі легендарний синьо–жовтий прапор, який заносили у парламент під час засідання ВР УРСР 24 серпня 1991 року.

У промові Президента, попри святковість тематики, Незалежність згадувалася лише у двох реченнях. Янукович переважно говорив про завдання, які стоять перед Україною (деталі промови Президента — у врізці).

Після глави держави виступав Іван Плющ. Його запросили до слова як народного депутата, що був причетним до ухвалення Акта проголошення Незалежності — тоді Плющ був віце–спікером парламенту. Промова Івана Степановича не віщувала для гостей якихось несподіванок, бо він є членом коаліції. Водночас Плющ вдався до певної критики влади: заявив, що держава мусить шанувати власну історію, бо «історія — це процес самоусвідомлення нації», а також закликав «припинити будь–яке приниження української мови». «Не ототожнюйте поразку Ющенка з поразкою українських ідей, які були на Майдані», — закликав Іван Степанович. Президент під час слів Плюща кривився.

Урочиста частина закінчилася виступом Володимира Литвина. Спікер, звично для себе, намагався піднести роль парламенту в історії незалежної України (попри те що цей вплив останнім часом майже нівельовано). «Допоки є Верховна Рада, навіть така розхристана і нелюба, доти буде Україна», — обіцяв Голова ВР.

Пенсія в кредит

Після невеликої перерви почалося «звичайне» засідання ВР. Цього разу представники опозиції зайняли свої місця в залі.

Делегати фракцій виступили зі своїми вимогами. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко вийшов на трибуну разом із кількома десятками колег. Він оголосив про те, що фракція пропонує вилучити із Кримінального кодексу статтю 365, яка передбачає покарання за перевищення влади або службових повноважень (це один із пунктів, за яким судять Юлію Тимошенко). Кириленко сказав, що іноді політикам доводиться вживати «рішучі дії, щоб рятувати людей», і згадав про газові угоди 2009 року. «Оцінку таким діям, підкреслю — політичну оцінку — дає найвищий суддя — народ! На виборах!.. Нам треба виправити цю фатальну помилку, коли за рішучі дії переслідується державний діяч», — вважає Кириленко.

Представники провладних фракцій, коментуючи виступ Кириленка, зазначили, що скасовувати статтю Кримінального кодексу через одну політичну силу — безглуздо. «Я негативно ставлюся до виключення чогось із Кримінального кодексу під якісь процеси. Невже, якщо комусь не подобається якийсь судовий процес, треба вилучати статті?» — зазначив у коментарі журналістам голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов.

А невдовзі Верховна Рада взялася за пенсійну реформу. Законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» став першим питанням, які розглядав парламент на цій сесії. Народні депутати внесли п’ять уточнень до раніше проголосованого проекту, тож найближчим часом документ піде на підпис до Президента. Ці правки було погоджено з Міжнародним валютним фондом, який висунув перед Україною низку умов для одержання нових кредитів.

 

ІЗ ПРОМОВИ ЯНУКОВИЧА

«Спотворюються» чи «створюються»?

У своєму виступі Віктор Янукович похвалився тим що, розпочав низку реформ: пенсійну, земельну, реформу охорони здоров’я, освіти, житлово–комунального господарства — й закликав їх продовжити. Земельну реформу він назвав «як–то кажуть, забалаканою і надзвичайно політизованою». За словами Президента, після ухвалення закону про Земельний кадастр слід розглянути проект про ринок земель. «Вважаю, що з його прийняттям реформа буде запущена в повну силу», — зазначив Янукович.

Президент також оголосив про намір продовжити приватизацію великих державних підприємств, крім тих, «що забезпечують виконання державою своїх основних функцій і гарантують національну й економічну безпеку».

Глава держави зачепив тему виборчої реформи, яка «стане іспитом на зрілість українського парламентаризму». Про зміну Конституції Янукович не сказав жодного слова, хоча торік ініціював створення конституційної асамблеї.

Президент також висловив побажання, щоб Рада продовжила адаптацію законодавства до норм і вимог ЄC.

Чергова обмовка Януковича: «Спотворюються (ймовірно, малося на увазі «створюються») умови для розвитку підприємництва...»

 

Є ТАКА ФРАКЦІЯ

Учора відбулося засідання фракції «НУНС», на якому мало розглядатися виключення з депутатської групи низки народних депутатів. Як розповів «УМ» народний депутат В’ячеслав Кириленко,екс–голова фракції, перед засіданням чинився великий спротив, щоб зірвати кворум. «Я не формував список, але, за моїми даними, на виключення претендують 18 осіб. Список може збільшуватися... Критерії — виключити тих, хто голосував за антиукраїнські харківські угоди, і тих, хто підтримав формування коаліції «тушок», — зазначив Кириленко.

Кілька народних депутатів заявили, що в списку, крім «тушок», є ім’я Петра Ющенка. Депутат Володимир Карпук (група «Наша Україна») зазначив «УМ»: «Група підтримає виключення з фракції осіб, які її дискредитують. Ми здивовані, що окремі депутати пропонують виключити Петра Ющенка. Не думаю, що він буде у списку».

Ходили чутки, що після виключення «тушок» у фракції може змінитися голова. На цю посаду замість Миколи Мартиненка «сватали» Арсенія Яценюка та знову Кириленка. Яценюк сказав журналістам: «Я можу очолити хіба що фракцію «Фронту змін» після парламентських виборів». Кириленко заявив «УМ»: «Не маю таких намірів. Це минулий етап мого життя».

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, підсумки засідання фракції «НУНС» залишалися невідомими.