Заупокійна в день народження

02.09.2011

У Лівійській Джамахірії вчора було свято — 42–га річниця Великої Вересневої революції. Упродовж понад чотирьох десятиліть річницю державного перевороту, внаслідок якого було покладено кінець монархії і до влади прийшов полковник Муаммар Каддафі, щороку відзначали бучними парадами й святкуваннями. Учора ж святкувати було нікому — колись усесильний очільник Лівійської Джамахірії десь переховується, а сама держава в замисленій ним формі саме на свій день нароження фактично почила в бозі. Учора в Парижі відкрилася конференція дружніх до постреволюційної Лівії країн, на якій обговорювалося майбутнє нової держави, яку будуть зводити на руїнах Джамахірії Каддафі.

Про свою участь у цьому зібранні під головуванням президента Франції Ніколя Саркозі та прем’єр–міністра Великої Британії Девіда Камерона заявили більше 60 країн і міжнародних організацій. ООН репрезентує особисто її генсек Пан Кі Мун. Учасники зібрання планували вирішити подальшу долю Лівії, питання її відновлення та фінансування такої перебудови. Зокрема, в Парижі обговорювали механізми розмороження рахунків Каддафі та інших представників уже колишнього лівійського керівництва в закордонних банках. А на таких рахунках попереднього режиму назбиралася просто–таки космічна сума — близько 160 мільярдів доларів.

За задумом «друзів Лівії», принаймні частина цих коштів має піти на фінансування найнагальніших потреб повстанців та перезапуск нафтової промисловості Лівії. У цьому зацікавлені багато країн Заходу. І Росія, яка підписала з режимом Каддафі багатомільярдні контракти, а тепер, відчуваючи, що вони випадають з її рук, напередодні початку конференції змушена була визнати утворену повстанцями Національну перехідну раду єдиним законним урядом Лівії. Щоб не втратити свій шматок лівійського пирога, до Парижа прибула і делегація Китаю, який разом із Росією виступав проти втручання міжнародних сил у внутрішні справи Лівії й утримався під час голосування за резолюцію Ради безпеки ООН, що дозволила авіації НАТО бомбити Джамахірію «для захисту цивільного населення».

Учора Франція повідомила, що розморозить і перекаже новій владі Лівії 1,5 мільярда євро з активів попереднього режиму у французьких банках. А напередодні початку паризького форуму літаки Королівських ВПС доставили в Лівію для місцевого Центрального банку 280 мільйонів свіженьких лівійських динарів, надрукованих у Великій Британії ще на замовлення старого режиму. Це лише перший транш, оскільки загальна сума втричі більша.

Також учора в Тріполі розпочала працювати гуманітарна місія ЄС, головним завданням якої буде оцінка потреб лівійців у закордонній допомозі для забезпечення базових потреб країни. Євросоюз уже виділив для Тріполі 10 мільйонів євро зі свого 70–мільйонного пакета термінової допомоги. Гуманітарна місія займатиметься підготовкою до відкриття повноцінного дипломатичного представництва Євросоюзу в Лівії. Країни ЄС досягли принципової згоди про часткове скасування ембарго на експорт нафти з Лівії, що надає можливість Національній перехідній раді отримати додаткові фінансові засоби. Найближчими днями режим санкцій буде знято з шести портів країни, які перебувають у руках повстанців.

А тим часом революціонери поступово відловлюють представників старого режиму. Вчора поширено інформацію про міністра закордонних справ в уряді Каддафі Абделя Аті аль–Обейді. Цей 72–річний політик раніше виконував багато інших державних функцій — від посла Лівії в Тунісі та Італії до міністра у європейських справах та глави лівійського уряду. У Тріполі заарештовано й іншого близького співробітника Каддафі — Абдаллаха аль–Хіязі. Сам екс–лідер іще перебуває на свободі. Він намагався потрапити до Алжиру, але алжирська влада, яка раніше дала прихисток його сім’ї, відмовила диктатору в дозволі перетнути лівійсько–алжирський кордон.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>