Жест підтримки й жест дулі

02.09.2011

Низка впливових і шанованих людей світу підписали відкритого листа, в якому висловили занепокоєння з приводу останніх подій в Україні. Автори вказують, що на Заході процес над Тимошенко вважають політичним. «Ми закликаємо Євросоюз та його держави–члени наполягати на тому, щоб в Україні поважали верховенство права. Принаймні ЄС повинен вимагати, щоб Тимошенко та інші лідери опозиції вийшли на волю під заставу», — йдеться у статті «Україна втрачає свій шлях», опублікованій на сайті Project Syndicate.

Лист підписали філософ Андре Глюксман, колишній президент Чехії Вацлав Гавел, міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, лауреат Нобелівської премії миру, єпископ з ПАР Десмонд Туту, екс–президент ФРН Ріхард фон Вайцзеккер, Далай–лама тощо. Усі підписанти є членами ініціативи Shared Concern Initiative, яка об’єднує видатних діячів, що представляють різні культури, релігії, традиції.

Автори вказують, що в Україні зазнають утисків основні принципи демократичного суспільства — свобода слова, свобода зібрань. Вони також звертають увагу на консолідацію всієї влади в руках Президента, зміцнення силових структур (зокрема СБУ). «Україна зараз на розпутті. Один покажчик вказує на демократію, а інший — на єдиновладдя. Перший шлях веде до членства в Європейському Союзі, другий — до більш темного і небезпечного напрямку», — вважають автори заяви.

Практично в той же час на захист Юлії Тимошенко виступив президент Росії Дмитро Медведєв. Він каже, що підтримує заяву МЗС РФ щодо суду над екс–Прем’єром України. «Це позиція всього російського керівництва... Ми ж розуміємо, яким чином судять Тимошенко і за що. Її судять за домовленості з Росією, а не за колишні гріхи», — цитує Медведєва «Інтерфакс».

По суті, підтримка Медведєва — це «ведмежа послуга» Юлії Тимошенко. Бо ясно: якщо Москва так захищає газові угоди — вони вигідні їй, а не Києву.

 

НА СУДІ

На вчорашньому судовому засіданні Юлія Тимошенко назвала суддю Печерського райсуду Родіона Кірєєва «співучасником злочину». Так вона відреагувала на відмову суду в долученні до справи документів, заявлених захистом: аудиту «Нафтогазу» від компанії Ernst&Young, контрактів на поставку технічного газу між «Нафтогазом» та «Укртрансгазом», протоколи засідання правління «Нафтогазу» тощо. Після емоційного виступу лідерки БЮТ уже представники прокуратури попросили долучити до матеріалів справи аудит Ernst&Young.

А після завершення позавчорашнього засідання автозак, який мав перевезти Тимошенко до СІЗО, довго не міг завестися.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі рекомендує укласти договір про асоціацію між Україною та Євросоюзом, незважаючи на арешт екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Про це повідомляє видання «Коммєрсант–Україна», інформуючи про засідання комітету в середу. «Враховуючи брак демократії в Україні, кращим виходом буде якомога швидше укладення угоди, адже цей документ містить зобов’язувальні норми про прийняття Україною європейських стандартів», — зазначив доповідач комітету, депутат Європарламенту від Польщі Павел Залевський. У ході обговорення жоден із депутатів не висловився на користь введення санкцій щодо України.