Вирок Юлі — вже за тиждень?

01.09.2011

Підсудна Юлія Тимошенко ніяк не може домогтися, щоб її конфіденційно обстежили та взяли аналізи особистий лікар iз медсестрою. «Мої лікар і медична сестра включені до комісії Міністерства охорони здоров’я, але їм особисто при мені заборонили провести обстеження та взяти аналіз», — обурювалася лідерка БЮТ учора на початку чергового засідання в «газовій» справі. Але суддя Родіон Кірєєв так і не повідомив екс–прем’єрці, яке ж рішення щодо аналізів він ухвалив. Мовляв, ваші захисники зареєстрували ваше клопотання в канцелярії суду? Добре, відповідь вам направлено поштою...

Медична допомога знадобилася й доньці Тимошенко — Євгенії Карр, яка має в процесі статус захисника матері. Під час перерви в судовому засіданні пані Карр звернулася до лікарів. За словами Юлії Володимирівни, у її доньки перевтома, тож її відвезли до лікарні.

Цікаво, що в матеріалах справи Тимошенко з’явилися два нових томи: якщо раніше адвокатам підсудної було відомо про 21 том, то вчора з’ясувалося, що їх уже 23. Прокурор Лілія Фролова пояснює, що нові томи у справі сформували під час судового розгляду з клопотань, протоколів і заяв. Як би там було, «стаханівськими» темпами суддя Кірєєв учора таки закінчив зачитувати матеріали «газової» справи, а також зачитав ще й документи, які залучають до справи як докази. Після цього суд мав розглянути всі клопотання захисників Тимошенко, яких набралося більше півсотні.

Через це керівник захисту Тимошенко нардеп Сергій Власенко втішався, що, з огляду на таку кількість клопотань, а також на кількість документів, які потрібно витребувати, до кінця розгляду справи залишилося ще дуже багато часу. Натомість адвокат Ледi Ю Юрій Сухов дотримується іншої думки: мовляв, з огляду на поспіх Феміди суддя Кірєєв може оголосити вирок у справі проти Юлії Тимошенко вже наступного тижня. Хоча якщо суд змінить формальний підхід до цієї справи, то на розгляд клопотань i допит 25 свідків від сторони захисту може піти аж кілька місяців!

Серед іншого, суд відмовився залучити як доказ до матеріалів справи аудит діяльності «Нафтогазу», здійснений компанією Ernst&Young на замовлення Ледi Ю, через що підсудна емоційно звинуватила суддю у фальсифікації її справи, оскільки вважає цей аудит ключовим доказом її невинуватості. Також до матеріалів справи Тимошенко приєднано лист екс–Генпрокурора Олександра Медведька, який свідчить на користь екс–Прем’єра. У листі йдеться про те, що Прем’єр–міністр має право у своєму дорученні давати рекомендацію делегації «Нафтогазу», і що законодавством не заборонено таку дію глави уряду.

Згідно з нормами КПК, після зачитування матеріалів справи судом має відбутися виступ Тимошенко та її допит iз боку прокурорів i захисту. Останньою стадією розгляду справи мають стати дебати сторін. Вердикту суду має передувати останнє слово Тимошенко, але підсудна заявила, що даватиме свої пояснення суду лише після того, як познайомиться з усіма матеріалами справи та після допиту свідків.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Американський сенатор Джон Маккейн i президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс закликають Генпрокуратуру України звільнити Юлію Тимошенко на поруки після її «сумнівного затримання» 5 серпня цього року. На їхню думку, судовий процес над Тимошенко «все більше розглядають як вибіркове переслідування членів української опозиції».

Цікаво, що напередодні цієї заяви члени Комітету опору диктатурі зустрічалися з послами всіх країн–членів ЄС. За словами екс–віце–прем’єра, БЮТівця Григорія Немирі, під час зустрічі йшлося, що з нинішнім керівництвом України за умов, які склалися, «не можна вести справи як завжди».

Спостерігачі мiжнародної органiзацiї «Хьюманiтад» планують стежити за дотриманням процесуальних норм у суді над Тимошенко. За словами адвоката, колишнього головного прокурора Великої Британії Джері Прюс Бутіловича, схоже, що «в суді існує якийсь нездоровий поспіх iз вивченням свідчень, причому захисту не надають адекватного часу для підготовки своєї реакції». Він вважає практику судових засідань від самого ранку й до пізнього вечора безпрецедентною. Як спостерігач, пан Бутілович планує дослідити провадження справи у суді та зробити висновки, чи були дотримані або ні ці процесуальні вимоги обвинуваченням та суддею.