«Діти прийдуть до шкіл усупереч владі»

01.09.2011
«Діти прийдуть до шкіл усупереч владі»

Сьогодні за парти в школах України сяде 416 тисяч «першачків». Їхні батьки мають цього дня законний вихідний. (Фото з сайту bid.ru.)

Стан підготовки шкіл до нового навчального року, судячи з промовистих заяв влади, влучно схарактеризував Лесь Подерв’янський — «зростав процент жирів у маслі». Так скептично оцінив гучні месиджі Міністерства освіти, молоді і спорту екс­чиновник МОНу, а нині голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський. Справді, дітям і батькам обіцяють, що нові підручники в школах будуть вчасно, вчителям надають оптимізму розмови про підвищену заробітну плату. Але чи так воно насправді?

 

Школи закриваємо, хай живуть гімназії!

Майже 4,5 мільйона дітей сядуть сьогодні за парти у школах України, з них — понад 416 тисяч — «першачки». «Правда, частина цих дітей прийде до своїх шкіл не завдяки владі, а всупереч їй, — каже перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич. — На Донеччині, де найбільш ревно кинулися економити на освіті і закривати школи, нам вдалося відстояти деякі навчальні заклади. І сьогодні в макіївських 3й, 10й школах та 111й школі Донецька таки пролунає перший дзвоник. Батьки самотужки підготували школи до навчального року. Діти не забрали своїх документів, жоден вчитель не пішов iз цих шкіл. Це свідчить, що процес оптимізації навчальних закладів влада робить непродумано і всупереч здоровому глузду».

Павло Полянський додає, що останнім часом в Україні побито всі мислимі й немислимі рекорди iз закриття шкіл. Так, закривали навчальні заклади і за його роботи в міністерстві, щоправда, «не було таких скандалів, з людьми розмовляли, переконували їх». «З 2003го по 2009 рік, тобто за вісім років, в Україні закрито 870 шкіл (з них 731 — сільських), — каже екс­заступник міністра освіти. — А лише за останні півтора року, згідно з офіційною інформацією МОН, закрито 640 шкіл!» Це навіть більше, ніж у кризові 2008—2009 роки — тоді призупинили свою роботу 400 навчальних закладів.

А от на запитання кореспондента «УМ», скільки ж нових шкіл відкрилося останнім часом, експерти відповісти не змогли. «Останній час» характеризується браком інформації, — каже Лілія Гриневич. — Ми маємо тільки поодинокі красиві картинки. Наприклад, на Позняках відкрилася нова інженерна гімназія. Це дуже цікаво, адже, згідно з нормативними актами, гімназія має гуманітарний профіль, а якщо вона інженерна, то це мав би бути ліцей». Напевно, владі нічим тут хвалитися, раз і така позитивна інформація є засекреченою.

Підручники частково вже у школах

А от iз підручниками ситуація цьогоріч справді має бути кращою. Адже Кабмін як ніколи завчасно виділив гроші на їх друк. «Я у вівторок спілкувалася з кількома директорам шкіл iз різних регіонів країни. Попри переможну заяву міністра, на місця ще не надійшли всі позиції підручників, — каже Лілія Гриневич. — А ті, що надійшли, є частково: деякі на 80 відсотків, більшість — на 50 відсотків. Але я сподіваюся, наші багатостраждальні одинадцятикласники, які торік навчалися впродовж року взагалі без повного комплекту підручників для 10го класу, їх таки матимуть».

Павла Полянського непокоять більше посібники мовами нацменшин — дотепер їх не надруковано. А це приблизно 24 тисячі книжок румунською, угорською, молдавською, польською і російською мовами. «Пояснення, що вони затримуються начебто через додаткове рецензування, — цілковита нісенітниця, — каже пан Павло. — На ці підручники конкурс не оголошують, бо завжди була проблема когось знайти, щоб румунською чи угорською мовою написали посібник. Тож ніякого додаткового рецензування вони не проходять».

«Холостий постріл» дошкільної освіти

Якщо ваша дитина не відвідує дитячий садочок, то варто занепокоїтися. Адже в країні аж 98 відсотків малят охоплені дошкільною освітою! «Я з подивом надибав цю цифру в збірнику для підсумкової колегії МОН, — каже Павло Полянський. — І це при тому, що в бюджеті 2011 року фінансовий норматив на утримання однієї дитини в садочку скорочено на 322,8 гривні порівняно з 2010 роком. Та й звідки взятися цим вражаючим 98 відсоткам, якщо за весь 2010й у дію введено лише чотири нових дитсадки, щоправда, 236 відкрили у пристосованих приміщеннях і ще 163 відновили свою діяльність! Тим більше через кілька сторінок у цьому ж збірнику раптом надибую іншу цифру: в цілому по Україні до дитсадочків ходять 56% дітей, а в селі взагалі 36%. Якась дуже складна арифметика». Відтак заяву про обов’язкову дошкільну освіту, якою начебто замінили ліквідований під час освітньої реформи 12й клас, експерт називає «холостим пострілом».

Зарплати зростають, але дуже повільно

Ще один переможний месидж міністра освіти про підвищення зарплати вчителям з 1 вересня прокоментувала Лілія Гриневич: «На жаль, тут суттєво майже нічого не змінилося. Йдеться про маніпуляції з тарифною сіткою. Як відомо, зарплати вчителям нараховують iз тарифного окладу 630 гривень. І та переможна заява міністра полягає в підвищенні цього першого тарифного окладу, який зросте рівно на 11 гривень — до 641 грн. Відтак зарплата вчителя до кінця року за умов постійних збільшень зросте в середньому на 200 гривень».

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>