Смугастий король

31.08.2011

Короля кавунів було обрано у Голій Пристані, що на Херсонщині, на фестивалі «Український кавун — солодке диво». Перемогла 43–кілограмова ягода, вирощена в агрогосподарстві «Мрія».

Слід відзначити, що це справжній кавун–гігант. Адже всього три роки тому рекордс­меном вважався кавун, вага якого не перевищувала 29 кг, а торік перемогла 39–кілограмова «ягідка». Нинішній рекордсмен — найважчий за всі дев’ять років проведення фестивалю. Він має незвичайну форму великого смугастого еліпса, а в усьому іншому нічим не відрізняється від своїх «родичів». Після нагородження фермерів, які виростили кавуна–гіганта, велетенська ягода прикрасила святковий стіл фестивалю і стала безплатним десертом для всіх охочих.

Також на святі визначені переможці серед динь і гарбузів. Фахівці ретельно стежили, щоб технології, за якими вирощують рекордсменів, обходилися без «допінгу» у вигляді пестицидів та іншої «хімії».

— Серед населення існує думка, що чим більший кавун чи диня — тим більше в ньому нітратів. Це абсолютно не так! — розповів «УМ» Володимир Лимар, директор Інституту південного овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук. — Розмір ягоди — не показник. Набагато більше слід насторожитися, якщо кавун має неприємний присмак, він не солодкий, в ньому багато білих прожилок і спостерігається специфічна водянистість. А якщо кавун великий, червоний і солодкий — швидше за все, він безпечний.

За словами Володимира Анатолійовича, у покупців є свої критерії вибору продукції, що інколи не мають під собою ніякої логіки. Наприклад, вважається, що якщо кавун жовтий або в ньому біле насіння — це незрілий плід. З цієї причини селекціонерам довелося відмовитися від ідеї виведення деяких нових сортів кавунів, які мають незвичний для споживача зовнішній вигляд.

Додам, що кавунів і динь на Херсонщині цьогоріч вродило більше, ніж торік. Понад 400 тонн баштанних надійшло у липні–серпні на ринки України. Як розповів «УМ» перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації В’ячеслав Білий, цього року фермери сподіваються отримати хороший прибуток, адже ціни на дині й кавуни виросли майже вдвічі порівняно з минулорічними. Та незважаючи на таке зростання цін — попит поки що перевищує пропозицію аграріїв...