За компанію з породіллею

31.08.2011

На жаль, далеко не в кожному пологовому будинку нашої країни облаштовано сімейні пологові зали, коли під час пологів поруч із вагітною жінкою можуть бути її чоловік, мама, тітка, бабуся чи інша рідна, близька людина, яка і за руку потримає, і підбадьорить, і нового члена сім’ї зустріне. Вітчизняний МОЗ усіляко схвалює перехід українських лікарень на європейські стандарти (коли в пологовій залі тепло, світло, народжує одна жінка, а не 2–3, можуть бути присутні родичі, зводять до мінімуму різні клізми та інші процедури, які раніше були обов’язковими до виконання, тощо). І хоч у багатьох «народжувальних» закладах досі виникають проблеми щодо впровадження новацій, процес усе–таки триває.

Так, у Черкасах нещодавно завершили дворічну реконструкцію цілого поверху міського пологового будинку №1. Там облаштували сім сучасних сімейних пологових залів, вісім післяпологових палат i вісім допоміжних кімнат для персоналу. У приміщеннях створено такі умови, що народжувати можна йти хоч із чоловіком, хоч усією сім’єю, хваляться лікарі.

«Старими у приміщенні на другому поверсі залишилися хіба що стіни. Усе решта тут нове, від вікон, дверей до меблів, сантехніки та обладнання. У нас тут нині, як у готелі», — розповів «УМ» головний лікар Черкаського пологового будинку №1 Володимир Зеленько. За його словами, у кожному з пологових залів є кімната для пологів, кімната для родичів і санітарний бокс із душем. Меблі, сантехніка — все на гідному європейському рівні. І навіть ліжко для малюка особливе, у нього вмонтовано градусник, який контролює температуру поверхні, де лежить новонароджений.

Володимир Миколайович задоволений умовами, які вдалося створити для майбутніх мам і медичного персоналу. Обіцяє поставити для породіль ще й телевізори, по яких можна буде дивитися не тільки передачі телеканалів, а й інформацію про Перший пологовий будинок

Щодо місцевих мешканців, то жінки, які народжували ще у «совкових» умовах, по–доброму заздрять тим, хто народжуватиме зараз. Мовляв, різниця є, і суттєва. «Тридцять років тому в цьому пологовому я народила доньку Марину. Тоді нас у пологовій залі було три породіллі, згадувати не хочеться про ті умови. Тепер донька чекає другу дитину, і я радію, що буду поруч із нею на пологах, а не ходитиму попід вікнами», — зазначає черкащанка Інна Дубова.

 

ДО РЕЧІ

Вартість реконструкції становить два мільйони гривень, які виділили з міського бюджету. А перебування родичів під час пологів у таких комфортних умовах — повністю безкоштовне.