І знову вінок проти Януковича!

31.08.2011

За мотивами акцій протесту, які відбулися в Києві 24 серпня, є перша ув’язнена особа. І зовсім не «бойовик», який кидався на «беркутівців». Учора міліція повідомила про те, що Шевченківський районний суд Києва засудив до 10 діб адміністративного арешту «жінку 1948 року народження». «Порушниця зірвала з вінка, покладеного Президентом України Віктором Януковичем до пам’ятника поету, пам’ятну стрічку та пошкодила її, при цьому брутально висловлюючись», — повідомило Управління зв’язків із громадськістю МВС. Порушницю порядку звуть Галина Швидка.

Прес–служба партії «Батьківщина» повідомила, що «злочин» виглядав так: пенсіонерка під пам’ятником Шевченку лише відрізала від стрічки на вінку шматок із прізвищем глави держави. «Слідчі намагалася вичавити із жінки версію, ніби вона зрізала стрічку на сувенір на добру згадку про Президента, однак Галина Швидка принципово наполягає на тому, що чинила свідомо на знак протесту проти політики Януковича», — повідомили в БЮТ.

За словами народного депутата Сергія Саса, рішення суду — це «залякування громадян, які висловлюють свою думку, погляди і переконання», «один зі штрихів диктатури, що встановлюється в Україні».

Наруга над президентським вінком на виступах опозиції трапляється не вперше. В 2001 році влада розкритикувала дії депутата Тараса Чорновола, який під час акції «Україна без Кучми» 9 березня зірвав синьо–жовту стрічку з вінка, покладеного Кучмою до того самого пам’ятника Шевченку. Пізніше Чорновіл пошкодував за це і вибачився, пояснивши свої дії «емоційно важким моментом». Тоді Тарасові закидали «наругу над державним символом». Пенсіонерку ж Галину Швидку нині ув’язнили формально за... лайку. Стаття 173 Кодексу про адмінправопорушення, за якою було складено адмінпротокол, передбачає: «Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян».

Напередодні у кримінальній справі, порушеній за фактом сутичок між правоохоронними органами та опозиційними активістами, було затримано двох інших осіб. Після доби арешту вчора бунтарів випустили на підписку про невиїзд. «Затримані дали добровільні покази та в деталях описали хід подій під час акції політичних сил 24 серпня цього року... Таке рішення (пом’якшення запобіжного заходу. — Авт.) аргументоване тим, що ці громадяни є лише виконавцями правопорушення та щиро каються у своїх вчинках», — повідомило управління зв’язків із громадськістю МВС. Міліція відзначила, що відтак слідством «будуть встановлені організатори та джерела фінансування правопорушення».

Міністерство внутрішніх справ лякає: осіб, які начебто порушили закон під час опозиційної ходи по вулиці Володимирській, можуть позбавити волі терміном від двох до п’яти років. Бо «порушення громадського порядку» відбувалося «з мотивів явної неповаги до суспільства (некоректні лозунги, заклики до невиконання вимог суду і т. д.)», а також полягало в опорі представникам влади.

У своїй заяві МВС указує, що Окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення політичних акцій у центрі Києва в День Незалежності. «Вимоги суду були невиконані», — зазначають у міліції. При цьому правоохоронці забувають уточнити, що суд насправді не забороняв опозиціонерам рухатися Володимирською, а саме там відбулося зіткнення з «Беркутом».

 

З ІСТОРІЇ

У Віктора Януковича взагалі непроста історія стосунків із вінками, які він покладає до пам’ятників. У травні минулого року, коли Віктор Федорович разом із російським колегою Медведєвим покладав ялинові вінки до меморіалу Невідомого солдата, порив вітру зірвав вінок Януковича з підставки і вдарив Президента України по голові — якраз коли той нахилився вперед. Це кумедне відео зібрало в інтернеті кілька мільйонів переглядів.