НОВИНИ ПЛЮС

31.08.2011

Місія ЄС знову розслідує злочини влади Косова

Місія Європейського Союзу в Республіці Косово (Eulex) призначила спеціального представника з розслідування звинувачень про причетність Армії визволення Косова (АВК) до торгівлі людськими органами. Ним став 50–річний американський прокурор Джон Клінт Уїльямсон, який раніше працював у Держдепартаменті США, спеціалізуючись на воєнних злочинах, а в 2001—2002 роках обіймав посаду голови департаменту правосуддя місії ООН у Косові.

Місію Eulex було створено в грудні 2008 року, в ній працює три тисячі осіб. Місія має право нагляду за діяльністю косівських правоохоронних органів і може відбирати у них особливо важливі справи. 2010 року у звіті Парламентської Асамблеї Ради Європи, підготовленому швейцарським правником Діком Марті, стверджувалося, що бойовики АВК під командуванням нинішнього прем’єр–міністра Косова Хашима Тачі вбивали сербів, яких брали у полон під час боїв 1998—1999 років, та вирізали у них органи для продажу. Сам Тачі ці звинувачення відкидає.

Зріс мартиролог жертв «Айрін»

Кількість жертв урагану «Айрін», який пронісся над Північною Америкою минулої неділі–понеділка, зросла до 46 осіб. Як пояснює агенція «Ассошіейтед пресс», це пояснюється тим, що рятувальники змогли дістатися до тіл загиблих лише після послаблення шторму. Більшість із жертв «Айрін» були придавлені поваленими вітром деревами або загинули від удару струмом, коли поряд iз ними у воду падали стовпи електромережі. Станом на вчора понад 5 мільйонів будинків на Східному узбережжі США залишалися без електроенергії. Влада попереджає, що на відновлення системи електропостачання знадобиться щонайменше тиждень.

Президент Ємену згоден на вибори

Президент Ємену Алі Абдалла Салех, який перебуває на лікуванні в Саудівській Аравії, заявив, що має намір провести в своїй країні президентські вибори. «Ми прийшли до рішення в найкоротші терміни організувати і провести загальні, вільні і прямі вибори нового президента Ємену», — цитує Салеха агенція «Рейтер». Чи збирається він сам балотуватися знову й на коли може бути призначено голосування, президент не повідомив. Нагадаємо, раніше Салех заявив, що готовий підписати план держав Перської затоки щодо мирного врегулювання політичної кризи в Ємені, який передбачає його відставку впродовж 30 днів після формування уряду національної єдності. На початку червня на Алі Абдаллу було скоєно замах, внаслідок якого президент отримав значні опіки й осколочні поранення.