Віднесені вітром революції

31.08.2011
Віднесені вітром революції

Друга дружина Каддафі Сафія з одним із їхніх синів (фото 1986 року). (Фото Рейтер.)

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в Лівії буде розміщено 200 беззбройних військових спостерігачів та 190 поліцейських інструкторів, які допомагатимуть в організації виборів і сприятимуть наведенню порядку. Такі дані містяться в плані дій ООН, спрямованих на стабілізацію ситуації після революції в Лівійській Джамахірії. Цей документ опубліковано на сайті організації Inner City Press, яка відстежує події в Організації Об’єднаних Націй. Водночас у плані наголошується, що всі ці пропозиції можуть бути реалізовані тільки за умови відповідного запиту від перехідного уряду Лівії та схвалення з боку Ради безпеки ООН.

А тим часом джерела в дипломатичному корпусі Лівії заявляють, що Муаммар Каддафі залишається на території Лівії — нібито в районі міста Бані–Валід, що за 100 кілометрів на південний схід від Тріполі. Разом із полковником, за інформацією італійської агенції АНСА, перебувають його сини Сейф аль–Іслам та Сааді. У цьо­му місті на заході Лівії неподалік кордону з Алжиром розташована 32–га елітна бригада лівійського спецназу під командуванням ще одного сина Каддафі — Хаміса. Проте сам він, за даними з тих самих джерел, загинув: під час втечі з відвойованих повстанцями територій у його авто влучила ракета з британського гелікоптера «Апач». Ідентифікація обгорілого тіла станом на вчора ще тривала, хоча особистий охоронець Хаміса, який також перебував у цій машині, але вцілів, підтвердив, що це його шеф. Повстанці вважають, що Каддафі разом із синами та прибічниками перебрався до Бані–Валіда минулої суботи автоколоною з 60–80 машин.

Дружина колишнього лівійського лідера Сафія Фаркаш разом із їхньою 35–річною дочкою Аїшою та двома іншими синами — Мухаммедом і Ганнібалом — утекла з Лівії. Позавчора вранці вони прибули до Алжиру, офіційно повідомило МЗС цієї країни (раніше ходили чутки, що туди ж уже перебрався й сам Каддафі). Учора вранці Аїша, яка залишила батьківщину, будучи на дев’ятому місяці вагітності, народила дочку.

Керівництво повстанців відразу ж висунуло вимогу до алжирської влади видати втікачів. Невдовзі після цього з Алжиру повідомили, що сім’я диктатора вже вирушила до третьої, не названої, країни. Загалом у Каддафі було семеро синів від першого шлюбу та шестеро синів і дочка — від другого. У ніч на 1 травня в результаті авіаудару сил НАТО по резиденції лівійського лідера загинув його 29–річний син Саїф разом із трьома своїми дітьми.

 

ЗАЯВИ

Після вигнання з Тріполі Муаммара Каддафі лівійські повстанці почали етнічні чистки. Як стверджує голова комісії Африканського союзу Жан Пінг, революціонери безладно вбивають усіх чорношкірих в країні під тим приводом, що найманці з Чорної Африки воювали на боці Каддафі. Проте в країні залишається й чимало темношкірих працівників–мігрантів, які не мають жодного стосунку до бойових дій і давно й чесно трудилися на Лівію. Тепер вони теж стали жертвами гніву революціонерів. Через етнічні чистки Африканський союз відмовляється визнати Перехідну національну раду єдиною законною владою в Лівії.