Президент, якому довіряють

31.08.2011
Президент, якому довіряють

Після успішного голосування парламентарії вручили Тоомасу Ільвесу квіти. (Фото Рейтер.)

Парламент Естонії переобрав чинного главу держави Тоомаса Хендріка Ільвеса на другий п’ятирічний президентський термін. Його єдиним суперником був 47–річний депутат Європарламенту Індрек Таранд. За 57–річного Ільвеса позавчора проголосували 73 зі 101 депутата Рійгікогу — парламенту Естонії. Таранда підтримала лише Центристська партія, фракція якої налічує 22 депутати і вороже ставиться до трьох інших парламентських партій.

Уперше Ільвес був обраний президентом Естонії у вересні 2006 року — тоді довелося вдатися до послуг колегії виборщиків. Згідно з естонським виборчим законодавством, президента, який має переважно церемоніальні повноваження, обирає парламент. Якщо ж жодному з кандидатів не вдається набрати дві третини голосів, до справи береться колегія виборщиків, у яку, крім депутатів парламенту, входять ще й представники муніципалітетів.

Тоомас Хендрік Ільвес народився у Стокгольмі в сім’ї естонських біженців, які залишили батьківщину після її окупації СРСР. Пізніше родина перебралася до США, де Ільвес отримав ґрунтовну освіту: бакалавра Колумбійського університету та магістра психології Пенсильванського університету. Був послом США у Канаді та Мексиці. Після відновлення незалежності Естонії повернувся на батьківщину, де до обрання президентом обіймав посаду міністра закордонних справ та був депутатом Європарламенту. Досконало володіє англійською, німецькою й іспанською мовами.

Наприкінці першого терміну повноважень рівень довіри населення до президента становив 70 відсотків — це більше, ніж до будь–якого іншого естонського політика. Попри церемоніальність посади, президент Естонії має право відхиляти закони, положення яких суперечать інтересам країни та народу, й упродовж перших п’яти років перебування при владі Ільвес неодноразово застосовував право вето.