Сидіть удома!

17.08.2011
Сидіть удома!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Протести на захист Юлії Тимошенко стали приводом, щоб констатувати: офіційні органи намагаються стримати вуличні настрої українців. Зокрема, Дніпропетровський адміністративний суд виніс заборону встановлювати громадські приймальні депутатів Дніпропетровської міської ради від партії «Батьківщина». «Тимошенківці» розбили кілька наметів на площі Леніна — тепер мусять реагувати на рішення суду.

«Підставою для такого звернення до суду влада вбачає небезпеку громадян, яку, начебто, створює наметове містечко. У чому ця небезпека полягає, ані влада, ані суд не пояснюють. Проте акцентують увагу на загрозі національним інтересам України», — повідомила прес–служба БЮТ.

Подібна історія — із Харковом. Виконком міськради прагне заборонити «Батьківщині» встановлювати у місті намети й готує позов до суду. Тим більше, що у четвер в Харкові перебуватиме Прем’єр–міністр Микола Азаров, а найближчим часом місто готуватиметься до Дня прапора, річниці звільнення від фашистських загарбників. «Харків’яни, які не беруть участі в запланованих масових заходах, повинні мати можливість вільно пересуватися центральною частиною міста, що буде складно в разі проведення акцій протесту», — пояснив виконком.

Один із співкоординаторів акції «Україна без Кучми» 2000—2001 років Володимир Чемерис вважає, що місцева влада вирішила проявити зайву пильність. «Органи влади вирішили перестрахуватися й довести свою потрібність центральній владі. Тому вони стараються робити такі речі», — зазначив у коментарі «УМ» правозахисник.

Відзначимо, що рішенням суду на київському Хрещатику теж заборонено демонстрації. Пан Чемерис звертає увагу: «Відбувається певний прогрес. Бо в Києві суд заборонив вуличні акції, але не заборонив встановлювати намети. Це зрушення в кращий бік», — відзначив учасник «УБК». «Якби влада наважилася розігнати наметовий табір — це обернулося б для неї негативом. Тепер вони побачили, що акції не набирають значної кількості учасників... Тому подібні заборони в регіонах — це перестраховка місцевої влади», — вважає Чемерис.

Окрім того, правозахисник відзначив, що заборона стосується й неполітичних акцій. «У Сімферополі спеціально зібрали суд у неділю, щоб заборонити акцію в понеділок. Це неконституційно — готуємося подавати скаргу», — вважає Чемерис. Сімферопольська активістка Олександра Дворецька планувала провести із однодумцями флеш–моб під стінами Ради міністрів. Вони хотіли виступити проти кадрової політики, коли на ключові посади в органах влади призначаються переважно вихідці з Донецької області. Дворецька констатувала, що влада боїться, коли громадяни виходять висловити свою позицію, навіть якщо не виступають під політичними прапорами і не висувають політичних вимог...

Чемерис передбачає сплеск вуличних акцій восени — але не політичних, а соціальних: «Після 2004 року люди розчарувалися в політичних протестах. Йтиметься про акції із соціальними гаслами — спрямовані проти ініціатив у сфері освіти, будуть акції профспілок тощо». n