Дорогий наш Віктор Федорович

16.08.2011

Віктор Янукович виявився одним із «найдорожчих» президентів світу. Звісно, на планеті знайдуться глави держав, котрі «цінуються» більше за нашого гривневого гаранта. Водночас якщо порівняти кількість грошей, які щодня доводиться витрачати на Президента від Партії регіонів, і середню зарплату по Україні — виявиться, що діяльність Януковича обходиться громадянам у величезну копійчину. За підрахунками журналу «Кореспондент», Віктор Федорович значно випереджає лідерів Франції, Польщі чи Німеччини. Поступається — президентам супердержав: США — Баракові Обамі й Росії — Дмитру Медведєву.

Отже, за рік на утримання Януковича витрачають 84 мільйони доларів. Один день — 229 тисяч доларів. Якщо врахувати, що середня зарплата українця — 339 доларів, то вийде, що обслуговування нашого Президента щодня обходиться у 675 середніх зарплат!

«Ми вважаємо некоректним порівнювати абсолютні витрати на утримання глав держав у різних країнах, адже ці показники не враховують економічні реалії країн та їхній розмір. Тому ми вивели показник навантаження президентських витрат на економіку країни, виражений у кількості середніх зарплат», — пояснив методику дослідження головний редактор журналу «Кореспондент» Віталій Сич.

Президент США Барак Обама «коштує» американцям 1 275 зарплат щодня (річні витрати — $1,5 мільярда; середня зарплата американця — $3 325). Глава Росії Дмитро Медведєв «тягне» на 977 російських зарплат ($258 мільйонів; $723). Віктор же Янукович значно випередив лідерів Франції (169 зарплат), Польщі (136), Іспанії (63), Німеччини (51), Чехії (35) і Фінляндії (22).

Усі підрахунки бралися з офіційних даних у посольствах Києва. «УМ» використовувала цифри з таблиці, опублікованої в журналі.