«Сочні» перемовини

12.08.2011
«Сочні» перемовини

У Сочі президенти Янукович та Медведєв хоч і говорили про газ, але багато жартували й обмінювалися люб’язностями. (Фото Рейтер.)

Учора Віктор Янукович перервав відпочинок, щоб навідатись до свого колеги — президента Росії Дмитра Медведєва. Минулого року за регулярністю зустрічей цей дует міг би позмагатися навіть із «нерозлийвода»–попередниками — Леонідом Кучмою та Володимиром Путіним. Утім останнім часом взаємини між Україною та Росією трохи охололи, зважаючи насамперед на одвічне газове питання. Отож перемовини були непростими. Хоча вчора Дмитро Анатолійович із Віктором Федоровичем знайшли час і для легкої прогулянки — відвідали об’єкти, що будуються до зимової Олімпіади–2014.

 

«На суди не впливаю. А поговорити люблю»

Перед переговорами Янукович заявив, що сподівається на порозуміння в газовій сфері: «Ми порушимо традиційні наші питання, зокрема питання газу та торгівельних суперечностей, які нам потрібно вирішувати на основі компромісу, який зав­жди був у наших відносинах... Я думаю, сьогодні ми знайдемо відповіді й ухвалимо відповідні рішення».

Коли його перепитали, чи обговорюватимуть вони з Медведєвим арешт Юлії Тимошенко (бо ж цією справою з самого початку переймалася й російська сторона), Янукович відповів: «Звичайно, ми в обов’язковому порядку будемо обговорювати це питання, і я вважаю, що в наших інтересах, в України і Росії, знайти рішення, яке є компромісним, і ми будемо цього прагнути», — процитувала главу держави агенція УНІАН. Фактично, Президент зізнався, що має вплив на судову гілку влади. Можна припустити, що він не розчув або не зрозумів питання журналістів, або не подумав, видавши завчену політичну банальність. Але «горобець» полетів...

Постфактум Банкова мусила шукати вихід із ситуації. Отож пізніше на сайті Президента з’явилося повідомлення: «Я не можу і не буду втручатися в роботу українських судів». Але ця замітка не мала жодного стосунку до Сочі! То був уривок із листа Януковича, адресованого президенту Чехії Вацлаву Клаусу. Лідер Чеської Республіки цікавився, чи в Україні є в судах політичні справи, і Янукович йому відповів: «Жоден із нинішніх судових процесів за участю колишніх державних службовців не є і не може бути політично мотивованим».

Хай там як, а шапка Януковича (самі знаєте з якого прислів’я) знову підгоріла.

«Проблем вистачає»

Приймаючи українського гостя в Сочі, Дмитро Медведєв визнав проблеми в «газових» стосунках з Україною: «Поговоримо про газову співпрацю, яка традиційно є важкою, та від якої, попри все, нікуди не дітися». Загалом Медведєв вважає, що «в нас розвивається все непогано». Аби проілюструвати тезу про розвиток двосторонніх відносин, він похвалився позитивним приростом товарного обороту. «Але це не означає, що проблем нема. Проблем вистачає».

А ще Медведєв збирався агітувати Януковича за приєднання до певних інтеграційних процесів, очевидно, маючи на увазі Митний союз, — «якщо Україна вважатиме це доречним».

Станом на 17:00 переговори тривали.

Політолог Олександр Палій зазначив у коментарі «УМ», що на переговорах більш виграшну позицію мала російська сторона. «У Росії є серйозний фінансовий ресурс, нафтогазовий комплекс — це дозволяє Москві вільніше почуватися, — зазначив Палій. — З іншого боку, Україна намагається диверсифікувати ці впливи — Київ веде переговори про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Тому Україна теж могла мати якісь позиції».

Політолог вважає, що на переговорах російська сторона намагається схилити українців до участі в Митному союзі. «Цей союз цікавий для Росії: він окреслює зону впливу Москви і забезпечує зону продажу російських товарів, які, за великим рахунком, нікому, крім Росії, у світі не потрібні», — каже експерт.

На думку Палія, останнім часом взаємини між Україною та Росією справді охололи. Причина прозаїчна — Москва вже отримала те, чого хотіла. «Українське керівництво віддало все, що можна було віддати — і флот, і позиції в гуманітарній політиці, не отримавши взамін майже нічого, лише плескання по плечу. Отримали дорогий газ, а тепер росіяни кажуть: «Не політизуйте газове питання», — зазначив політолог.

 

ПО–СПОРТИВНОМУ

«Як кажуть, м’яч покаже»

Янукович похвалив Медведєва за успіхи, яких росіяни досягли на шляху підготовки до зимової Олімпіади. При цьому гарант ужив фразу: «Те, що ви «наворотили» там зараз — воно вражає». Медведєв був змушений уточнити, що слово «наворотили» пролунало в позитивному значенні.

Янукович і сам похвалився підготовкою до Євро–2012. Український гість висловив сподівання, що йому з Медведєвим вдасться отримати задоволення від перегляду матчів європейського футбольного чемпіонату. «Особливо якщо наші команди добре виступатимуть», — відзначив Медведєв, додавши, що «з нашою (командою) певні проблеми є». Але Янукович заспокоїв: «М’яч круглий — як кажуть, він покаже».