Золоті сподівання

12.08.2011

У непевний час, коли світ втрачає довіру до таких «вічних» цінностей, як євро і американський долар, на першу роль завжди виходить універсальний замінник грошей та сховище для заощаджень усіх часів і народів. Ідеться про золото. Вартість блискучого і, кажуть, благородного металу останнім часом зростає не просто дуже швидко, а навіть б’є історичні рекорди. Подорожчання на сто доларів за унцію всього лише за день–два — унікальне явище для бірж. Станом на обід учорашнього дня найвища ціна на торгах становила 1814,28 долара за унцiю. Зарубіжні експерти стверджують: до кінця місяця ціна золота може подолати «психологічний» бар’єр у 2000 доларів, а до кінця року піднятися до 2500 «баксів». А позавчора вартість цього металу навіть обійшла платину, яка завжди була дорожчою.

 

Коли все погано, згадай про цей метал

Вартість «універсального» дорогоцінного металу зростає тому, що у світі є дуже багато вільних коштів, які треба кудись вкладати. «Йдеться, наприклад, про кошти державних фондів Сінгапуру, нафтовидобувних країн, зрештою, так званий спекулятивний капітал також потрібно десь зберігати, — пояснює «УМ» керівник аналітичного центру групи компаній «Форекс Клаб» Микола Івченко. — Головних інструментів для цього нині залишилося небагато: це золото, швейцарський франк, японська єна та американські казначейські облігації, які нині зростають навіть швидше, ніж у кризовий 2008 рік».

Тому якщо раніше золото просто дорожчало — очікуючи, яка ситуація складеться із держборгом США та ймовірністю дефолту Греції, Італії, Іспанії, то тепер, після обвалу на головних світових біржах, процес зростання цін нагадує стартовий ривок хорошого спорткара. «Ринок стурбований ситуацією у фінансовій сфері. Банки вважають, що економічна ситуація погіршуватиметься. Узагалі ж європейська боргова криза — це цілий перелік проблем, і головні побоювання полягають у тому, що вони поширюватимуться», — прокоментував ситуацію на фондових ринках аналітик Кевін Керон. Черговий сплеск паніки і, відповідно, подорожчання золота на біржах трапився позавчора, коли аналітики зауважили можливість зниження суверенного кредитного рейтингу Франції. Рейтинг не знизили, але золото стрибнуло догори.

Перспектива «золотих сподівань» виглядає однозначно: дорогоцінний метал нарощуватиме свою вартість. «Сьогодні ми фіксуємо уповільнення зростання економік Китаю, США, Франції, — продовжує Микола Івченко. — Знову ж таки триває падіння на біржах Азії, Америки, Європи». На думку аналітика, впродовж найближчого місяця–двох вартість золота не знижуватиметься. А у віддаленій перспективі може сягнути і взагалі захмарних висот.

Соросу вір, але перевір...

Утiм деякої неоднозначності ситуації із золотом додають коментарі відомого фінансиста Джорджа Сороса, які він дав кілька місяців тому. Тоді, нагадаємо, зростання ціни благородного металу раптом зупинилося і навіть почався її рух у зворотному напрямі. Коментарі Сороса та близьких до нього аналітиків зводилися до тези, що вартість золота вже сягла свого піку і надалі котитиметься донизу. У ЗМІ з’явилася інформація, що компанії Сороса почали активно продавати на торгах золото і срібло. «До заяв Джорджа Сороса треба ставитися з певними застереженнями, — каже Микола Івченко. — Хоча б тому, що він — фондовий спекулянт, головним завданням якого є отримання прибутку. Не виключено, що, агітуючи інших позбавлятися своїх золотих запасів, Сорос негласно скуповував їх. Хоча, звичайно, великий фінансист міг просто помилитися».

Метод «продавай у всіх на виду, а водночас тихцем купуй» — аж ніяк не ноу–хау біржових торгів. Свого часу саме таким чином — спочатку обваливши ринок акцій, а потім скупивши їх задешево — зумів заробити свій капітал один iз найбагатших людей світу Натан Ротшильд.

Видобудемо — і розбагатієм!

Ажіотаж через зростання вартості золота вже викликав реакцію урядів Росії та України. Так, наші сусіди вирішили видобувати золото на морських глибинах Атлантики. І хоча деякі російські експерти вважають, що цей проект через його високу затратність російська економіка не потягне, їхнi супротивники заперечують — на глибині від 1 до 5 кілометрів під атлантичним дном знаходяться поклади, яких у 30—40 разів більше, ніж на суші.

Натомість керівник Держ­служби геології і надр України Едуард Ставицький повідомив, що наша країна планує продовжити видобуток власного золота на Мужіївському родовищі (Закарпаття) та у Кіровоградській області. Окрім них, запаси золота — щоправда, не підтверджені — є на Донбасі, у Дніпропетровській області та Криму. За підрахунками чиновника, собівартість одного грама золота становитиме 150 гривень, а ринкова його ціна нині становить 460 гривень. Іншими словами, рентабельність виробництва становитиме 200%.

За даними Держслужби геології, загальні запаси золота у нашій країні становлять 2,5—3 тис. тонн. Це досить багато, особливо враховуючи, що найбільший на сьогоднішній день світовий виробник благородного металу — Китай — дає на ринок 340, а Росія — 180 тис. тонн. Щоправда, українське золото доволі «примхливе»: мiститься у породах, звідки його важко добути. У 90–ті роки ми намагалися видобути золото на Мужіївському родовищі, навіть відлили перший стандартний злиток у 400 унцій (12,44 кг), а всього видобули з надр 840 кілограмів цінного металу. А в 2003–му виробництво зупинили — через нерентабельність. Тоді унція золота коштувала 350 доларів. При нинішніх цінах математика виробництва виглядає зов­сім по–іншому.

 

ПОРАДИ ЕКСПЕРТА

У золото варто вкладати, але великі кошти і надовго

Вкладати у благородне може кожен українець — більшість банків пропонує таку послугу, як купівля, продаж і навіть зберігання банківських металів. Проте це трохи складніший фінансовий інструмент, ніж, скажімо, депозит, і, ризикуючи своїми кревними, треба знати кілька нюансів. Насамперед треба правильно обрати банк. «Головний критерій — спред (різниця між курсом купівлі та продажу. — Авт.), — радить Микола Івченко. — На українському ринку лише кілька фінансових установ пропонують спред у розмірі 3—4%. Обравши ж банк, що дає гірші умови, ви багато втрачаєте під час продажу. Це особливо важливо, коли йдеться про короткотермінову інвестицію».

Другий нюанс — це момент вкладення коштів та період. «Вкладати гроші у золото ми радили місяць тому, — продовжує експерт. — Сьогодні ж ціна виросла». За його прогнозами, восени — у залежності від економічної ситуації у світі — можливе падіння ціни золота до 1500—1600 доларів за унцію. Втім триватиме така ситуація недовго. Але сказати, коли точно станеться спад, сьогодні неможливо. А тому інвестувати в золото нині варто лише, орієнтуючись на тривалий період: обравши кількамісячну інвестицію, можна натрапити на спад і, відповідно, програти. «Золото вигідно купувати на 5—7—10 років, — каже Івченко. — Очікується, що у перспективі унція коштуватиме 3—5 тисяч доларів. Але головне, що варто запам’ятати, — у жодному разі не продавати цінний метал, якщо він раптом почне дешевшати».

Третій нюанс — сума, яку ви готові інвестувати в золото. «Щонайменше варто розраховувати на 25 тисяч гривень. При менших обсягах банк запропонує вам великий, а значить невигідний спред», — ствер­джує експерт.

Ну і нарешті — фактор ризику. «Вкладати у золото останні кошти я би не радив, — каже Івченко. — Оптимальна сума, яку можна перевести у цінні метали, — 10–15%, щонайбільше 20% від загальної суми ваших заощаджень».