Африку з Азією з’єднає міст

11.08.2011
Африку з Азією з’єднає міст

У цьому місці міст з’єднає протилежні береги Акабської затоки.

Біблійний Мойсей свого часу розвів море, щоб ізраїльтяни змогли пройти його дном на інший берег. А тепер Єгипет та Саудівська Аравія вирішили осучаснити легенду, проклавши шлях через те саме Червоне море — щоправда, не по дну, а над водою: звівши міст. За проектом, 32кілометрова переправа між Африкою та Азією, яка складатиметься з автомобільної траси та залізничного віадука, має пролягти поряд із входом до Акабської затоки у північно­східній частині Червоного моря. Як зазначає німецький тижневик «Шпігель», місце будівництва мосту обрано таким чином, щоб він проліг в обхід Ізраїлю.

Ідея поєднання берегів вузької затоки у північно­східній частині Червоного моря не нова — Єгипет та Саудівська Аравія обговорюють її з 1988 року. Але тепер міністерство транспорту Єгипту повідомило, що дві країни нарешті узгодили деталі будівництва. Нагляд над проектом прем’єр­міністр Єгипту Ессам Шараф довірив генералу Абдулу Азізу, який має тісні ділові зв’язки арабськими компаніями, що займаються будівництвом доріг.

Кінцевими точками надводної магістралі стануть бухти Рас Насрані поблизу єгипетського курорту Шарм­ель­Шейх та Рас Хамід із саудівського боку. Міст складатиметься з двох частин: перша з’єднає Рас Хамід з єгипетським островом Тіран, а друга проляже від цього острова до Рас Насрані. Кошти, потрібні для будівництва гігантського мосту, оцінюють у 5 мільярдів доларів.

Араби розраховують, що завдяки великій затребуваності цього мостового переходу, після зведення якого шлях із Саудівської Аравії до Синайського півострова займатиме якихось 20 хвилин, великі інвестиції в його будівництво повністю окупляться.

Проте, окрім практичної транспортної складової, є ще політична, наголошує «Шпігель». Вперше від появи Ізраїлю 1948 року африканські араби отримають прямий зв’язок з азійським континентом без потреби перетинати кордони Ізраїлю чи користуватися водним шляхом через Середземне або Червоне море.

Нинішня єгипетсько­саудівська домовленість стала можливою після усунення від влади президента Єгипту Хосні Мубарака, який п’ять років тому під тиском Ізраїлю та задля збереження добрих відносин із цією країною несподівано наклав вето на проект будівництва мосту. Спротив Ізраїлю зрозумілий бодай із тієї причини, що острів Тіран розташований у міжнародних водах, а Акабська затока є єдиним виходом єврейської держави в Червоне море і, відповідно, Індійський океан.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>