Кам’яний мішок і троянди

11.08.2011
Кам’яний мішок і троянди

Білі троянди додавали настрою Тимошенко у суді. (Фото Рейтер.)

Після одноденної перерви Печерський райсуд столиці вчора продовжив розгляд «газової» справи Юлії Тимошенко. У порядку денному нічого не змінилося: Феміда допитує свідків та переважно відхиляє клопотання захисту підсудної. Натомість завтра у резонансній справі може відбутися цікавий поворот — Апеляційний суд Києва розгляне апеляцію лідерки БЮТ щодо рішення суду першої інстанції про її арешт. Захисники Леді Ю переконані, що процедуру арешту до їхньої підзахисної суддя Родіон Кірєєв застосував незаконно, не вказавши конкретної причини для застосування такого суворого запобіжного заходу. Мовляв, логіка такого рішення Феміди «принесена ззовні, не iз зали суду».

 

Що й казати, якщо проаналізувати повідомлення рідних Юлії Володимирівни та її захисників, то складається враження, що значно комфортніше вона почувається саме в СІЗО, а не в суді. Позавчора побачення з екс–Прем’єркою дозволили її чоловіку Олександру Тимошенку, захиснику Юрію Сухову та нардепу Сергію Власенку (на побачення з нею проситься ще й посол США в Україні Джон Теффт). Тож саме від чоловіка арештантки стало відомо, що вона більше не страждає від пасивного куріння: співкамерниця Юлі на її прохання кинула палити. Натомість рідні Тимошенко передали цій жінці спеціальні жувальні гумки.

Вільний час у камері №242 пані Тимошенко бажає присвятити читанню: інших книжок, окрім КПК та Конституції, вона не мала. Тож попросила передати їй книгу Василя Шкляра «Чорний Ворон» i «Війну кінця світу» Маріо Варгаса Льоса. Вона також не проти почитати ще й твори Харукі Муракамі, Умберто Еко, Тараса Прохасько та Антона Чехова. Про те, що відома арештантка не має жодних претензій до адміністрації СІЗО та не має конфліктних ситуацій із сусідками по камері, повідомляє і Державна пенітенціарна служба. У відомстві заперечують прослуховування та додаткове відеоспостереження камери №242, як про це повідомляли у БЮТ.

Але коли в житті Леді Ю починається черговий судний день, то їй нібито стає непереливки. Партія «Батьківщина» заявляє, що керівництво МВС нібито за дорученням Президента Януковича катує їхню лідерку. «Її навмисне піднімають удосвіта, безпричинно привозять із СІЗО до Печерського райсуду за три години до початку так званого судового засідання і тримають у кам’яному мішку — маленькому приміщенні з ґратами», — йдеться у повідомленні партії. Адвокат Юрій Сухов додає, що це приміщення площею метр на метр, де неможливо пересуватися, а лише сидіти навшпиньки.

Та вже на самому процесі пані Тимошенко була з букетом білих троянд, які їй передав від прихильників її чоловік. Натомість нардепи від опозиції, щоб потрапити на суд, скористалися власною охороною. Бодігарди нардепів буквально розкидали журналістів, розчищаючи дорогу своїм босам.

Натомість на самому процесі адвокат Микола Сірий несподівано пообіцяв суду переконати свою підзахисну вставати перед Фемідою. Щоправда, лише в тому випадку, якщо суд забезпечить справедливу процедуру розгляду справи.

Цікаво, що з роз’ясненням сутності злочину Тимошенко публічно виступила... Партія регіонів. У заяві ПР зазначається, що Тимошенко «судять за те, що вона в 2009 році підробила документи державної ваги — директиви Кабінету Міністрів на ведення переговорів iз російською стороною та укладення контракту на постачання і транзит газу з Російською Федерацією».

Натомість черговий, 27–й, свідок у справі Тимошенко, екс–міністр юстиції Микола Оніщук, якого заслухав суд, повідомив, що законодавство України чітко не визначає, в якiй формi мають видаватися директиви на газові переговори. Прем’єр має можливість і право спрямувати офіційного листа міністру палива та енергетики, в якому викласти свою позицію, — сказав пан Оніщук, відповідаючи на запитання Тимошенко в суді. — Я не виключаю, що формою директив може бути офiцiйний лист».

Екс–міністр також зазначив, що уряд може видавати директиви на газові переговори, але це не його обов’язок.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Печерський районний суд підловили на обмані. Вчора прес–секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова поінформувала журналістів, що шукати колишнього Президента для того, щоб він дав свідчення судові щодо «газової справи», не треба, бо «Ющенко ще 15 липня виїхав з України, зараз знаходиться за кордоном з приватним візитом і повернеться до України ще 15 серпня».

Ванникова також повідомила, що екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник, якого суддя Родіон Кірєєв заніс до списку «прогульників», перебуває в госпіталі. «За моєю, інформацією він серйозно хворий», — відзначила речниця «НУ».

Ще один свідок, якого чекали у Печерському суді, — колишній уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, — сам прийшов до «храму Феміди». Він закликав суд спростувати інформацію про те, начебто він ухиляється від допитів. А ще поінформував, що із 10 серпня до 1 вересня перебуватиме за межами Києва у робочих справах. Він попросив у цей період не викликати його в суд у якості свідка. «Це суперечить моєму, на жаль, амбулаторному лікуванню», — зазначив Соколовський.

Відзначимо, що в понеділок президія «Нашої України» (членами якої є і Соколовський, і Ющенко, і допитаний учора Оніщук) зобов’язала партійців «утриматись від участі у судових процесах, допоки вони не повернуться у правове поле, а підсудні не будуть звільнені з–під варти, щоб мати можливість вільно захищати свої права». Втім, за даними «УМ», «нашоукраїнці» самі визначатимуться, чи йти їм на допити...

Окрім того, президія «НУ» рекомендувала своїм активістам брати участь у акціях протесту на захист переслідуваних опозиціонерів. Учора більше сотні «нашоукраїнців» на чолі з керівником виконкому Сергієм Бондарчуком узяли участь у пікеті Печерського райсуду.