Підсудні — ті, що сидять під судом

10.08.2011
Підсудні — ті, що сидять під судом

Так виглядає депутатський прийом на Хрещатику. (Фото Рейтер.)

Намети на підтримку Юлії Тимошенко, що стоять біля Печерського райсуду з минулої п’ятниці, можуть знести. Позавчора ввечері до учасників пікету прийшли судові виконавці й зачитали рішення Окружного адміністративного суду Києва про заборону проведення акцій по всьому периметру вулиці Хрещатик та майдану Незалежності. Судове «ембарго» стосується також вулиці Дегтярівської, де розташовано Лук’янівське СІЗО — нинішнє місце перебування екс–Прем’єрки.

У разі невиконання рішення Печерської феміди судові виконавці складуть відповідний акт, після чого за роботу візьмуться відповідні комунальні служби. Про такий план дій повідомили у главку столичної міліції.

Відтак у таборі цілу ніч гуляли чутки про те, що міліція спробує «зачистити» намети. «Суд заборонив проводити тут пiкети, акцiї та iншi масовi заходи. Але ми не проводимо пiкетiв, не проводимо акцій — ми проводимо прийом громадян», — заявив голова фракції БЮТ у парламенті Іван Кириленко. Намети оформлено як «громадські приймальні» нардепів.

Юристи Блоку Тимошенко заявили судовим виконавцям, що за законодавством у них є 10 днів на виконання рішення суду. Крім того, нагадали, що на вердикт Феміди подано апеляцію.

Учора надвечір намети залишалися стояти на місці. Міліція не застосовувала силу до кількох сотень демонстрантів — переважно немолодих людей. Виняток — дії в понеділок, коли правоохоронці бралися розчищати дорогу для транспортування Юлії Тимошенко до/із суду. Тоді кілька людей у сутичці зазнали травм, намагаючись перешкодити руху автозака з підсудною. Народний депутат від БЮТ Юрій Прокопчук поскаржився, що його побили й зламали ребра. Кількох незгідних затримали, але після проведення операції звільнили. Міліція назвала це «відтісненням громадян із проїжджої частини на тротуар без застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів».

Ще одне пожвавлення виникло позавчора, коли група супротивників Леді Ю почала розкидати з даху фальшиві 200–гривневі купюри із зображенням колишньої Прем’єрки та написом «Тимошенко до відповідальності!» Прес–служба «Батьківщини» назвала цих людей провокаторами, а міліцію звинуватила в наданні безперешкодного доступу хуліганів на дах суду.

А на Лук’янівці активісти «Батьківщини молодої» провели так званий «флешмоб «Квіти для Юлі». Цікаво, що акція з такою самою назвою відбувалася під СІЗО і в 2001 році — під час першої «ходки» Юлії Володимирівни в цей ізолятор. Щоправда, тоді приводом для збирання квітів для Тимошенко було свято 8 Березня.

Українська реакція

Партія «Наша Україна» заявила, що «так звані судові процеси, які відбуваються в країні над колишніми урядовцями та лідерами опозиційних сил, не мають нічого спільного з нормами закону та демократією і є лише прикриттям для зведення політичних рахунків з боку нинішньої влади». «Нинішня влада стрімко скочується до авторитаризму, її дії становлять загрозу для свободи в країні», — вважає «НУ». У партії заявили про готовність брати участь у створенні структур об’єднаної опозиції, «метою яких є боротьба проти політичних переслідувань та захист чесних виборів».

Відзначимо, що заяву було поширено від імені всієї партії. Раніше на захист Тимошенко висловлювалися голова політради «НУ» Валентин Наливайченко та керівник виконкому Сергій Бондарчук. За словами останнього, на цей час опозиція має «забути про колишні сварки і об’єднатися в протидії владі».

«Правлячий режим перейшов межу, — це вже заява Львівської облради. — Сьогодні недостатньо закликів до протестів — усі сили, які декларують свою опозиційність чинній владі, мають виробити спільну стратегію, спрямовану на усунення від влади режиму Януковича».

Тернопільська міськрада ухвалила звернення до Президента та Генпрокурора, в якому наголосила, що «арешт одного з опозиційних лідерів у будь–якій країні означає перехід влади до диктаторських репресивних методів правління».

 

СУД ТА ДІЛО

Доньку та чоловіка Юлії Тимошенко — Олександра та Євгенію — допустили до процесу в «газовій» справі як захисників. Відповідне рішення оголосив суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв. Водночас учора, коли в суді була перерва, Олександра Тимошенка не пустили в СІЗО на побачення із дружиною.

Наступне засідання суду відбудеться сьогодні.

 

СЛОВО ЗАХОДУ

А ви нам не погрожуйте!

Лідерка БЮТ продовжує отримувати підтримку з–за кордону. Представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив на брифінгу: «Ми вважаємо, що рішення про взяття Юлії Тимошенко під варту слід переглянути, вона має бути звільнена».

Іспанський державний секретар у справах Європейського Союзу Дієго Лопес Гаррідо висловив «глибоку стурбованість» з приводу взяття під варту Тимошенко й висловив сподівання, що арешт «буде знято якнайшвидше».

Коментуючи поведінку БЮТ і деякі закордонні голоси, Міністерство закордонних справ України звинуватило опозицію в маніпуляціях. «За допомогою своїх прибiчникiв i союзникiв ми бачимо фактично спроби шантажувати Україну тим, що, якщо, наприклад, судову справу не буде припинено, то не буде підписано угоду про асоціацію з ЄС», — заявив на брифінгу директор департаменту iнформацiйної полiтики МЗС Олег Волошин.