«Репресії стали засобом усунення опонентів режиму»

09.08.2011

Комітет опору диктатурі

Низка політичних сил, виступаючи проти арешту Юлії Тимошенко, домовилися про створення Комітету опору диктатурі. Відповідну заяву підписали лідери груп і фракцій, представлених у Верховній Раді. «Репресії проти громадських діячів, арешти опозиційних партійних лідерів стали для правлячого режиму засобом усунення політичних опонентів, спробою встановлення в Україні диктатури», — йдеться у заяві опозиціонерів.

Відозву підписали представники «Батьківщини», «Свободи», Європейської партії, Партії захисників Вітчизни, ПРП, НРУ, «Народної самооборони», «За Україну!». Підписалися також Арсеній Яценюк — від «Фронту змін» і Анатолій Гриценко — від «Громадянської позиції». Від фракції «НУНС» — Микола Мартиненко.

Із Мартиненком — неоднозначна ситуація, бо він лишається лідером фракції лише де–юре і не представляє позицію більшості «НУНС». Тому треба дивитися на кожну партію окремо.

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко висловив «категорично незгоду» з арештом Тимошенко, «що не відповідає жодним демократичним нормам і підтвер­джує звинувачення у вибірковості та упередженості процесу проти одного з лідерів опозиції». Він закликав усю опозицію до «об’єднаної дії». А голова виконкому «НУ» Сергій Бондарчук висловив думку, що почесний голова партії Віктор Ющенко має утриматися від надання свідчень у суді, «допоки кримінальні процеси проти опозиційних політиків не будуть повернуті в правові рамки».

* * *

У зв’язку з арештом Тимошенко чемпіон світу за версією WBC Віталій Кличко перервав підготовку до бою проти поляка Томаша Адамека. «Я повернувся в Київ, оскільки розумію, що справжній бій за демократичні цінності розгортається саме тут», — написав Кличко–лідер у своєму блозі.

Захід

Держдеп Сполучених Штатів стурбований арештом екс–Прем’єра України. Про це йдеться в повідомленні американського посольства. «Уряд США поділяє цю стурбованість і закликає переглянути рішення про ув’язнення пані Тимошенко і розглянути її негайне звільнення», — заявили у Вашингтоні. Посольство США висловило клопотання про можливість відвідування Тимошенко під час її ув’язнення.

Міністерство закордонних справ Великої Британії висловило стурбованість у зв’язку з арештом екс–Прем’єра України Юлії Тимошенко. «Я закликаю українську владу дотримуватися найвищих демократичних стандартів, у тому числі що стосуються дотримання прав людини, закону і забезпечення незалежного, прозорого і справедливого судового процесу. Вони — передумови для більш близької інтеграції України з Євросоюзом», — зазначив заступник глави МЗС Великої Британії Алістер Берт.

МЗС Канади висловило занепокоєння «очевидними політичними переслідуваннями, а зараз і арештом Юлії Тимошенко».

«Переслідування опозиції може перешкодити зближенню України та ЄС», — заява МЗС Німеччини.

Кетрін Ештон, верховний представник ЄС iз питань зовнішньої та безпекової політки, і Штефан Фюле, віце–президент Єврокомісії, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства: «Ми серйозно занепокоєні повідомленнями про арешт лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. ЄС та інші міжнародні партнери України неодноразово наголошували на потребі у справедливих, прозорих та незалежних юридичних процесах, які б допомогли уникнути враження про політику вибіркового правосуддя».

Росія

МЗС Росії, коментуючи останні перипетії у справі Тимошенко, заявило, що газові угоди 2009 року укладалися у відповідності з національним законодавством двох держав. «Виходимо з того, що судовий розгляд щодо Тимошенко має бути справедливим і неупередженим, відповідати всім вимогам українського законодавства при забезпеченні можливостей захисту та дотримання елементарних гуманітарних норм і правил», — вважають у російському МЗС.

МЗС

Міністерство закордонних справ України заявило, що влада стоїть осторонь від процесу й не втручається в судові справи. А Юлію Тимошенко за таку поведінку в суді арештували б у будь–якій іншій демократичній країні.

«Проведений МЗС аналіз законодавства США, країн–членів ЄС, інших держав переконливо показав, що повсюди така поведінка сама по собі, незалежно від суті справи, змусила б суд застосувати найсерйозніші санкції», — йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства.