Чи стане «тротуарна» акція вуличною?

09.08.2011
Чи стане «тротуарна» акція вуличною?

Біля Печерського суду стоїть не менше міліціонерів, аніж демонстрантів.

Наметове містечко, що виросло на Хрещатику, відрізняється від попередніх: тенти напнули на перехресті з вулицею Хмельницького, тобто далеко від київського «гайд–парку» — майдану Незалежності. Табір стоїть біля Печерського районного суду — адміністративної будівлі, де, на думку багатьох, сьогодні міститься епіцентр політичного життя в Україні. Наразі це протест супроти конкретної справи, конкретного суду, ба, навіть судді. Партія «Батьківщина» та її соратники по опозиції сподіваються, що протест вийде за межі судової локації — і в плані вуличного протесту, і в сенсі політичних завдань.

Хоча вже є рішення Печерського суду, аби заборонити всі вуличні акції і в околицях суду, і біля СІЗО. І там, і там намети стоять нібито як «громадські приймальні» народних депутатів від опозиції. Поки що стоять.

 

Про гниду і «бздик»

Табір захисту Юлії Тимошенко — це дюжина наметів, які стоять уздовж стіни на Хрещатику, розтягнувшись на двадцять метрів. Задля уникнення провокацій табір оточений міцними міліцейськими щитами. Ці загорожі слугують чудовою площею для політичних гасел. Уздовж металу — гасла, плакати, вірші, графіті й трафарети. Народ вправляється в дотепності: «Настала хана для пахана!», «Печерський — найбільш печерний», «Україно, ти чуєш «зуд»? — То Янукович, Азаров повзуть». Кілька щитів присвячені Олегу Калашникову, який очолює вуличні акції проти Тимошенко: «Калашников — гнида! Калашников — бздик! Скоро прийде тобі гаплик!»

У загорожі є кілька проходів — це стежки, які ведуть до магазинів і бутиків, які опинилися в полоні мітингу. Намети, звично для акцій подібного штибу, оформлені депутатськими реквізитами: мовляв, тут приймальня такого–то депутата. Члени парламенту почергово ночують у таборі, аби не допустити знесення містечка. Тим більше що з дозволом на проведення акції не все ясно й зараз ведеться судова суперечка в суді, чи акція є законною... З іншого боку, ані увага депутатів, ані наявність табличок не врятували від знесення минулорічний «податковий майдан»...

Найбільш помітними активістами наметового табору є люди поважного віку, переважно — жінки. Представників молоді — значно менше. Учасники мітингу ведуть палкі дискусії з міліціонерами, опонентами, одні з одними. Чоловік у вишиванці, із ланцюжками на шиї та руках, спробував закинути, що саме через БЮТ у Києві правив Леонід Черновецький: «Якби Турчинова не толкнули (кандидатом у мери), то переміг би Кличко, і Черновецького не було б». Після цих слів на чоловіка посипався каскад обурення відразу від кількох опонентів: «Провокатор!», «А чому ти не виступаєш проти Януковича?»

Один із «ударних» загонів стояв біля арки, котра веде до Печерського суду. Жінки стоять на виході й ловлять свідків. «Ви були в залі?» — жінка перегороджує шлях чоловікові, вбраному у сірий костюм. «Був. Там допитують свідків», — відповів мужчина. «А як Юлія Володимирівна? Сидить за ґрунті?» — «Вона сидить там же, де раніше», — поінформував очевидець.

«Президент моєї країни — гопник»

Популярністю в таборі користується скринька, в якій збирають кореспонденцію для Тимошенко. Люди сідають за стіл і пишуть листи. Чи є шанс, що вони потраплять адресату? «Якось їх передають. Ми вручаємо листи помічникам, а вони вже знаходять спосіб», — розповіла «УМ» жіночка з намету.

Тимчасову сцену акції встановили на іншому боці Хрещатика, під кінотеатром «Дружба». Іноді звідси виступають народні депутати, а іноді — рядові демонстранти. Мають слово і молоді поети. Зокрема, Артем Полежака продекламував зі сцени свій не вельми цензурний вірш, який висміює владу. Ці рядки претендують стати хітом нинішньої епохи. Після того, як Полежака кілька разів викрикнув на весь Хрещатик «Президент моєї країни — гопник!», посміхатися стали навіть міліціонери.

До речі, про правоохоронців. На око, здається, що в центрі міста їх більше, аніж учасників акції. На прилеглих вулицях — десятки автобусів та бусиків зі «звичайними» міліціонерами та вбраними до зубів «беркутами». Головне їхнє призначення — забезпечувати доставку та вивіз «підсудної №1». В інший час вони умиротворено сидять у затінку, проводжають очима легко вбраних жінок або — це особливо зворушливо — їдять морозиво.