Хепі бьоздей, містер Обама!

05.08.2011
Хепі бьоздей, містер Обама!

«Оскароносна» кінозірка Дженніфер Хадсон для Обами стала Мерилін Монро (у центрі — мер Чикаго Рам Емануель).

У Трояндовому саду Білого дому вчора було людно й весело: 44–й президент США Барак Обама відзначав свій 50–й день народження. Нинішній господар Білого дому — лише третій президент, який відзначить цей ювілей на найвищій державній посаді. До Обами полудень віку в президентському кабінеті зустрічали Теодор Рузвельт (1908 року) та Білл Клінтон, якому 50 виповнилося у 1996–му.

Ще грандіозніша імпреза з нагоди ювілею відбулася напередодні в Чикаго — місті, з якого почалося сходження Обами на політичний олімп. Цей ювілейний прийом був поєднаний з елементами виборчої кампанії, яка має забезпечити Обамі переобрання на другий президентський термін. Кошти, виручені з продажу 2400 квитків на прийом у чиказькому клубі «Арагон», підуть у виборчий фонд висуванця Демократичної партії. Сума чимала: навіть найдорожчі квитки вартістю 35 тисяч 800 доларів розійшлися фактично миттєво. Що вже й казати про найдешевші — по 50 доларів!

За встановленою ще Мерилін Монро на іменинах президента Джона Кеннеді традицією, пісню Happy Birthday, Mr President! («Вітаю з днем народження, містере президент!») заспівала відома акторка та співачка — цього разу Дженніфер Хадсон. Музичні номери виконали й іще кілька славетних артистів із Чикаго, зокрема легендарний джазмен Хербі Хенкок та група OK Go. Задоволений Обама не шкодував компліментів гостям: «Відразу хочу вам сказати, що для мене немає кращого подарунка, ніж можливість бути тут з вами. За це я вас і люблю». Проте одразу по завершенні прийому президент повернувся до Вашингтона, де його вже чекали VIP–запрошені на «сімейну» вечірку в Білому домі.

Заходи з нагоди ювілею Барака Обами відбувалися по всій країні. Серед них були не лише святкові: візит президента до Чикаго супроводжували акції протесту іммігрантів, які вимагали від нього припинити депортації нелегалів. А опоненти–республіканці розкритикували главу держави за нібито надто гучне відзначення ювілею в часи кризи.

Пресі так і не вдалося заздалегідь дізнатися, які подарунки приготували ювіляру дружина Мішель та дочки — 13–річна Малія і 10–річна Саша. Лише відомо, що під час святкувань мав відбутися міні–парад, а завершилася гулянка салютом із 21 гарматного пострілу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України Віктор Янукович у привітанні Бараку Обамі з нагоди ювілею вкотре запросив американського колегу в будь–який зручний для нього час відвідати Україну. Проте в посольстві Сполучених Штатів у Києві заявили, що в найближчому майбутньому такий візит неможливий. Про це журналістам сказав прес–аташе посольства Джеймс Вульф. При цьому він не зміг сказати, коли саме такий візит може відбутися, оскільки «рішення Обами неможливо передбачити».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>