Лист не той. Не тому адресату

05.08.2011

Група українських інтелігентів виступила зі зверненням до Президента України, в якому вихваляє успіхи Віктора Януковича в боротьбі з корупцією й закликає не збочувати з правильного курсу. Текст містить багато компліментів на кшталт фрази: «Ви завжди стоїте на позиціях захисту загальнолюдських вартостей і держави». «Йдіть відважно обраною вами дорогою — реформуйте Україну, не допустіть згортання реформ, ламайте корупцію і ведіть державу до демократичного урядування. З вами — народ», — йдеться у зверненні.

Серед підписантів — президент Національної академії наук Борис Патон, президент Києво–Могилянської академії Сергій Квіт, голова Спілки театральних діячів Лесь Танюк, поет Володимир Цибулько, ректор Київського університету ім. Шевченка Леонід Губерський тощо. Ініціатором листа виступила відомий лікар і бард Ольга Богомолець.

Глава держави втішився словами інтелігенції. «Я відчув вірне і надійне плече», — подякував Янукович через свою прес–службу.

У списку найбільше здивувала поява Сергія Квіта — керівника не лише прогресивного, а й опозиційного до нинішньої влади навчального закладу. «Мені не хочеться радіти провалам і неуспіхам влади, знову відсуваючи реалізацію наміченого на невизначене майбутнє. Адже саме в Україні проходить наше життя», — написав Квіт у інтернет–блозі, пояснюючи появу свого підпису під зверненням. Водночас у коментарі журналу «Український тиждень» глава НаУКМА заявив, що не читав повного тексту заяви. А Ольга Богомолець заявила, що лист, який вона писала Януковичу, відрізняється від того, що було опубліковано в інтернеті.

Лесь Танюк зазначив у коментарі «УМ», що мета листа — закликати Януковича до боротьби з корупцією. «Я так думаю, що Квіт підписав, Патон — отже, проблема полягає в тому, що зараз тиснуть на науку, Могилянку, культуру... Президенту є над чим подумати». Коли кореспондент «УМ» зачитав Танюку уривок зі словами «з вами — народ», Танюк відповів: «Це я не знаю, таких текстів я не читав. Мені переказали це».

Процедура збору підписів під цим зверненням викликає низку запитань. На момент підготовки номера «УМ» до друку жоден із підписантів не виступив із заявою, в якій висловлює зауваження до тексту. Квіт у своїй заяві про це не написав. Танюк зазначив, що головне — не форма листа, яка викликала такий ажіотаж, а те, чи приведе він до результату.

А Янукович — тішиться...