Дві голови Тимошенко

05.08.2011

Учора Печерський суд продовжив розглядати справу Юлії Тимошенко. Свої свідчення на допиті дав колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. Він заявив, що в січні 2009 року уряд намагався прийняти директиви щодо газових угод із Росією, однак не схвалив їх: «Директиви не були прийняті, але була спроба їх прийняти».

Окрім того, Огризко заявив, що Кабінет Міністрів видає директиви від імені України, а НАК «Нафтогаз України» не вів переговори від імені держави. «Чи мала Прем’єр–міністр право видавати директиви? Безумовно, мала. Питання в тому, що вона не мала права давати прямі вказівки голові НАКу. За моїм переконанням, на той день Тимошенко виступала у двох іпостасях — Прем’єр–міністра і голови НАК «Нафтогаз», — зауважив «нашоукраїнець» Огризко.

Екс–міністр висловив думку, що Юлія Тимошенко підписала договори, які не відповідають інтересам України, під тиском Росії. «Згідно з міжнародним законодавством, угоди, які підписувались під тиском однієї зі сторін, не є чинними», — зазначив Володимир Огризко.

Також учора представники прокуратури представили перед судом проекти директив та розпорядження про підготовку директив на газові переговори, які, за твердженням слідства, роздавалися членам уряду під час засідання 19 січня 2009 року. Тимошенко заперечила автентичність цих документів. «Це повна компіляція. На цих документах немає візи і не стоять ніякі реквізити», — заявила лідерка БЮТ.