Мер в Ізраїлі живе...

05.08.2011
Мер в Ізраїлі живе...

Леонід Черновецький: як мене знайшли? (Фото ТСН.)

Російськомовний портал IzRus, який днями оприлюднив інформацію про ізраїльське громадянство мера Києва Леоніда Черновецького, для переконливості навів роздруківку з бази даних МВС Ізраїлю. Видання зазначає, що роз­друківку отримано законним чином. В опублікованій версії добре видно основні деталі: дата роздруківки, прізвище Черновецького (два варіанти написання на івриті), ім’я, перші три цифри посвідчення особи, номер і назва міста прописки. В інших документах, що так само містять відомості з бази МВС, зазначені імена батьків Леоніда Черновецького, дружини й дітей, номери їхніх посвідчень особи і та сама адреса прописки в Ізраїлі.

Тема подвійного громадянства пана Черновецького (забороненого в Україні) неабияк зацікавила вітчизняний політикум. Хоча закон не передбачає покарання «подвійним» громадянам, але у випадку з Льонею–Космосом, маючи паспорт Ізраїлю, він не мав би права балотуватися в мери української столиці. На думку голови фракції «БЮТ–Батьківщина» у Київраді Тетяни Мелiхової, якщо ця інформація підтвердиться, мерство Черновецького «має бути автоматично припинене». Депутати Київради вже підготували відповідний запит у прокуратуру Києва, а також планують звернутися в МЗС із запитом про перевірку інформації про можливе подвійне громадянство Черновецького. Тим більше що мер є держслужбовцем першого рангу й мав доступ до державної таємниці.

Натомість нардеп від «НУНС» Геннадій Москаль заявляє, що Ізраїль за жодних обставин не надасть Україні офіційних підтвер­джень про наявність у Черновецького свого громадянства і не видасть його Україні. Адже ці відомості належать до персональних даних, які захищені Конституцією Ізраїлю й можуть бути надані лише за письмової та нотаріально завіреної згоди самого Черновецького. «А для того, щоб позбавити мера українського громадянства, Комісія з питань громадянства при Президенті України має отримати тільки офіційні дані з Ізраїлю», — стверджує пан Москаль.

Нардеп додає, що у приватній розмові один із представників поліції Ізраїлю обмовився, що громадянство його країни отримали близько трьох тисяч осіб з України, які мають в Ізраїлі нерухомість, банківські рахунки, кредитні картки тощо, однак основний час проводять в Україні й українського громадянства не позбулися. Нагадаємо, що раніше в отриманні ізраїльського громадянства звинувачували Юхима Звягільського, Юрія Луценка та інших відомих персон, але довести це так і не вдалося.

Самого Леоніда Черновецького журналісти ТСН знайшли в одному з найелітніших районів Тель–Авіва. Адресу реєстрації мера та його дружини Аліни Айвазової репортери отримали нібито офіційно в МВС Ізраїлю, сплативши лише 30 шекелів мита. Двері будинку відчинив особисто Леонід Михайлович, якого здивувало те, що його так швидко знайшли. «Як ви сюди потрапили? Я не даю інтерв’ю... Я відпочиваю», — заявив ошелешений Черновецький. А на запитання щодо громадянства Ізраїлю лише коротко додав: «Немає в мене громадянства!».

Утім такої відповіді явно недостатньо. На думку радника Президента Ганни Герман, мер Києва має особисто довести, що не має подвійного громадянства.