Просили батько, просили мати, і ми просимо!

05.08.2011
Просили батько, просили мати, і ми просимо!

Жнива коханню не завада. Фото з сайту kiev.globalinfo.ua.

«Мета цього фестивалю — показати фольклорну традицію не в сценічному амплуа, а в її природному середовищі: на полі, у хаті, в колисці. Донести живий автентичний звук, стерти межу «виконавець — слухач», — пояснює співорганізатор фестивалю Ірина Данилейко, відповідаючи на питання, чим «Жнива» відрізняютьcя від інших українських етнозабав на кшталт «Країни мрій» чи «Трипільського кола».

Фестиваль починається сьогодні на території скансену «Пирогів» i триватиме протягом трьох днів, до 7 серпня включно. Основні заходи фестивалю — представлення обряду жнив (5 серпня) та весілля (6 серпня — підготовка, 7 серпня — вінчання та гуляння). До слова, весілля в Пирогові зіграють справжнє, що подивувало навіть батьків молодих — Дарини Назаренко та Дмитра Рогового. Тобто буде автентика, а не наслідування, ніби підкреслюють організатори. Обряд жнив супроводжуватиме спів колективів з України («Горностай», «Ладовиці», «Михайлове Чудо», «Древо»), Росії («Народный праздник», «Дербеневка»), Польщі (Dziczka, Muzyka z drogi).

Паралельні програми, що відбуватимуться протягом усіх трьох днів, — це майстер–класи (різьбярство, лозоплетіння, ковальство, вишивання, ткання, прядіння, писанкарство, гончарство,  виготовлення дідухів), кобзарювання (Тарас Компаніченко, Юрко Фединський, «Божичі»), гойдання діток у колисках (на задньому дворищі сільської школи), лекторій (зокрема лекції колекціонера українського одягу Володимира Щибрі та космацького голови Дмитра Пожоджука «Символіка української писанки»), вулиця, перегляд українських і світових етнографічних фільмів та вечірні етнодискотеки з 18.00 до 22.00. Хедлайнером виступів п’ятниці буде Dj Олег Скрипка, суботи — французи Red Cardell, неділі — цигансько–балканські музики з ТопОркестра.

Детальнішу інформацію можна дізнатися на сайті zhnyvafest.com. Вартість входу: один день — 65 грн., два дні — 100 грн., три дні — 130 грн., також діють пільгові знижки.