Що то булькало в Казані?

05.08.2011
Що то булькало в Казані?

Одного номінального форварда Ідейє «Динамо» не вистачило, аби привезти з Казані перемогу. (Фото Daylife.com.)

Позавчорашня гра в Казані — знову провальна для київського «Динамо» — вочевидь стала останнім матчем Андрія Шевченка в Лізі чемпіонів. Шева входить до п’ятірки кращих бомбардирів ЛЧ за всю історію, але цього року він рідко потрапляє до динамівської «основи». Що й не дивно: у вересні володареві «Золотого м’яча–2004» виповниться вже 35. Нагадаємо, Андрій неодноразово заявляв, що завершить кар’єру гравця на Євро–2012.

Статус «діда» Шевченко підтвердив і в матчі з «Рубіном». У другому таймі, щойно вийшовши на заміну, Шева накричав на Юрія Сьоміна. На зауваження тренера ветеран відреагував різко — двічі вигукнув: «Не чіпай мене!» Команда на той час уже програвала за сумою двох матчів із рахунком 0:3 й марно силкувалася змінити перебіг протистояння. «Чи є керованою команда, в якій гравець, нехай навіть дуже заслужений, може так відповісти тренеру?» — запитали Сьоміна на післяматчевій прес–конференції. Наставник не схотів виносити сміття з хати, списавши репліку Шевченка на збудження й оцінивши ситуацію як «робочу».

Хай там як, друга команда України поступилася бронзовому призерові чемпіонату Росії із загальним рахунком 1:4 і тепер зможе щось доводити на міжнародній арені лише в другорядній Лізі Європи.

 

Надія була...

А певні сподівання на успіх динамівців у Казані таки були. За кількістю голевих моментів, створених у Києві, «біло–сині» суттєво переважали колектив Курбана Бердиєва. І на виїзді від киян чекали постійного тиску на ворота Сергія Рижикова. А там — усе може трапитися. Двом м’ячам — чому б не залетіти?

Позавчорашній матч на Центральному стадіоні Казані справді перейшов за ігрової переваги гостей. Тільки прикро, що й сценарій склався практично той самий, що й тижнем раніше: «Рубін» знову майстерно гасив випади української команди і реалізував свої нечисленні моменти. А ось підопічні Юрія Сьоміна хоч і мали територіальну перевагу, пробити ешелоновану оборону не могли. Бракувало швидкості та оригінальності рішень. За таких умов кияни відзначалися надміру нервовими реакціями на рішення голландського рефері Еріка Браамхара, назбиравши на Лігу Європи чотири непотрібні «гірчичники».

Склад «Динамо» (у «старті» — лише три українці) відрізнявся од київського двома позиціями. Хачеріді, який тоді «привіз» другий гол у ворота Шовковського, та Ель–Каддурі залишилися в Україні через проблеми зі здоров’ям. Натомість вийшли Юссуф та Попов. Знову на лавці почав матч Андрій Шевченко (його вихід у другому таймі тепло зустріли казанські вболівальники, але на полі знаменитий ветеран просто загубився). У нападі бовванів самотній і безсилий Браун Ідейє. На запитання журналістів, чи не замало було єдиного форварда, аби досягти потрібної переваги, Сьомін після матчу відповів: «Ви були неуважні — нападників було двоє. Другий — Ярмоленко». Хоча де–факто Андрій діяв досить глибоко, аби виглядати атакувальним гравцем. Не дозволяли казанці — визнані майстри гри в обороні, які, втім, напередодні поступилися «Анжі» з рахунком 0:3.

...але померла від безсилля

За всю гру господарі не дозволили нападу «Динамо» створити момент, який можна було б назвати «стовідсотковим». Технічна майстерність Ідейє, Ярмоленка чи Гусєва дозволяла обійти одного–двох суперників, але такі атаки переважно закінчувались втратою м’яча. У другому таймі м’яч після удару Ярмоли з меж штрафного майданчика просвистів поруч із «дев’яткою», але це був один із небагатьох епізодів, коли «рубінові» дозволили пробити по їхніх воротах.

Пропустили ж українці знову після помилок. У середині першої півгри після потужного удару Алана Касаєва Шовковський відбив м’яч перед собою, а захист не вгледів за Володимиром Дядюном, що першим опинився на добиванні. А на 88–й хвилині оборона проґавила швидкий розіграш штрафного. М’яч престижу, забитий Олегом Гусєвим несподіваним діагональним ударом у компенсований час, ні про який престиж не свідчив.

Курбан Бердиєв знову переграв тактично свого київського опонента. А Юрію Сьоміну тепер треба бути максимально пильним. Адже в разі невдачі в останньому раунді відбору до Ліги Європи на Шпалича може очікувати сумна доля його попередника Валерія Газзаєва. Щодо можливих суперників, то вони будуть «несіяні» — «Ганновер», «Янг бойз», «Сошо» абощо.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін,
головний тренер «Динамо»:

— Цей матч ми провели дещо краще, ніж київський. Однак знову була погана реалізація моментів і безглузді помилки у двох моментах, через які ми пропустили два голи. У будь–яких ситуаціях потрібно проявити певне терпіння. Це найголовніше. Тому бажаю терпіння і нам, і вболівальникам.

Курбан Бердиєв,
головний тренер «Рубіна»:

— Найважче нам довелося в середині другого тайму, коли ми вже не встигали належним чином перебудовуватися при атаках суперника. Якщо хтось думає, що «Динамо» сьогодні зіграло слабо, то він помиляється.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний етап (повторні поєдинки). Матчі середи

«Рубін» (Росія) — «Динамо» (К, Україна) — 2:1 (Дядюн, 19; Медвєєв, 88 — Гусєв, 90+1; перший матч — 2:0)

«Рубін»: Рижиков, Шаронов, Квірквелія, Натхо, Караденіз, Боккетті, Дядюн (Медведєв, 82), Калєшин, Нобоа (Лебеденко, 90), Кисляк, Касаєв (Нємов, 73)

«Динамо»: Шовковський, Юссуф, Аруна (Гармаш, 46), Єременко, Гусєв, Діакате, Ідейє, Ярмоленко, Попов, Вукоєвич, Д. Сильва (Шевченко, 63)

Попередження: Бокетті, 88 — Аруна, 14; Вукоєвич, 40; Д. Сильва, 44; Ярмоленко, 84

Суддя — Браамхар (Голландія)

Казань, Центральний стадіон, 30 000 глядачів

* * *

«Мальме» (Швеція) — «Рейнджерз» (Шотландія) — 1:1 (перший матч — 1:0), «Васлуй» (Румунія) — «Твенте» (Голландія) — 0:0 (0:2), «Слован» (Словаччина) — АПОЕЛ (Кіпр) — 0:2 (0:0), «Вікторія» (Чехія) — «Русенборг» (Норвегія) — 3:2 (1:0), «Цюріх» (Швейцарія) — «Стандард» (Бельгія) — 1:0 (1:1), «Вісла» (Кр, Польща) — «Літекс» (Болгарія) — 3:1 (2:1), «Штурм» (Австрія) — «Зестафоні» (Грузія) — 1:0 (1:1), «Трабзонспор» (Туреччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:1 (0:2), «Динамо» (Зг, Хорватія) — ГІК (Фінляндія) — 1:0 (2:1), «Марибор» (Словенія) — «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 1:1 (1:2), «Партизан» (Сербія) — «Генк» (Бельгія) — 1:1 (1:2).