Студенти з грошовитим смаком

03.08.2011
Студенти з грошовитим смаком

Пляжні «аборигени», вони ж студенти–інтуристи. (Фото автора.)

У Миколаєві й Херсоні справжній «бум» студентів iз Камеруну, Конго, Нігерії та Сенегалу. Молоді люди їдуть у нашу країну отримувати «дешеву» вищу освіту та... підробляти на життя плетінням африканських кісок. За словами ректора Херсонського держуніверситету Олега Мішукова, у нинішньому році ВНЗ побив усі рекорди за кількістю студентів–іноземців з африканських країн. «Незважаючи на те, що через складну демографічну ситуацію спочатку в нас був явний недобір студентів (цього літа випускників шкіл майже вдвічі менше, ніж у минулому) — ми знайшли вихід iз ситуації. Тепер у наших аудиторіях з’явилося багато темношкірих студентів. Тільки минулого року ми прийняли 100 іноземців iз держав Африки, Йорданії та Еквадору. А в нинішньому році їх буде близько 200 осіб!» Приблизно така ж сама ситуація й у інших вузах півдня України: майже третину від загальної кількості студентів складають іноземці.

За словами ректора Олега Мишукова, для будь якого ВНЗ це дуже вигідно, тому що студенти–іноземці готові платити за освіту в 3—4 рази більше, аніж українці. Навіть при такому розкладі для молодих людей з Африки це буде дешевше, ніж у себе на батьківщині. А у вільний від навчання час «езотичні» студенти українських вузів із задоволенням їздять на Чорноморське узбережжя. Тут вони пропонують усім охочим зачіски у вигляді заплетених африканських косичок. Приміром, у Коблевому можна побачити на пляжі молодих громадян Камеруну, Конго, Нігерії та Сенегалу. Деякі з іноземців навіть підробляють тим, що пропонують відпочивальникам сфото­графуватися з ними. Вони ходять узбережжям у досить оригінальних нарядах аборигенів. Клієнтів у них не так багато, як у перукарів, але охочі сфотографуватися з аборигенами періодично навіть шикуються в черги.

Однак не завжди інтуристам щастить. Кореспондент «УМ», скажімо, стала свідком, як група «працьовитих» студентів потрапила в поле зору міліції, бо надавала перукарські послуги відпочиваючим, не маючи при цьому жодного дозвільного документа. У підсумку за порушення вимог ст. 30 та 31 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо іноземців складено адміністративні протоколи. Крім того, щодо студентів вузів iз чотирьох регіонів України прийнято рішення про скорочення терміну перебування їх на території нашої держави, про що і було направлено інформацію до відповідних навчальних закладів.