Гурт із Бурттом

29.07.2011
Гурт із Бурттом

Майк Фрателло та Сергій Гладир під час тренувального збору в Клайпеді. (Фото сайту ФБУ.)

Давненько Київ не бачив великого баскетболу. Ще до початку реконструкції Палацу спорту ця гра була нечастим гостем у головній критій споруді України, а після закриття палацу на ремонт у столиці просто не залишилося залів для міжнародних поєдинків. Разовий приїзд до спорткомплексу «Меридіан» «Будівельника», який приймав суперників по Єврокубку у Дніпропетровську, був єдиною віддушиною для уболівальників за минулий сезон. Але після такої перерви баскетбол нарешті повертається до ПС: сьогодні тут стартує міжнародний турнір «Кубок Аеросвіту» за участю збірних України, Естонії, Білорусі та Йорданії. У п’ятницю «синьо–жовті» розпочнуть поєдинком проти естонців, а в неділю відбудеться заключний матч — із Йорданією.

«Ці змагання є винагородою нашим баскетболістам за працю, яку вони проробили впродовж тренувальних зборів у Литві», — так оцінює турнір головний тренер збірної України Майк Фрателло. На вчорашній прес–конференції відомий американський фахівець доволі стримано говорив про результати поїздки на збори в Прибалтику, натомість не шкодував жартів та дотепів. Фрателло каже, що за дев’ять днів перебування у Клайпеді українці провели тринадцять тренувань, і київський турнір — добра нагода вирватись за межі знайомих облич, які могли за цей період добряче набриднути.

Уперше українські вбо­лівальники зможуть побачити у дії новачка «синьо–жовтих» — темношкірого розігруючого «Дніпра» Стівена Буртта. Із самого початку роботи зі збірною України Майкл Фрателло заявляв, що для нормальної роботи йому потрібно натуралізувати гарного плеймейкера, адже на цій позиції у нас вирізняється хіба самотній Денис Лукашов. І вибір тренерського штабу впав саме на дніпропетровського американця, який був не проти поміняти паспорт.

До слова, натуралізовані уродженці США грають і за збірні Болгарії та Грузії, що фігурують серед наших опонентів на вересневому Євробаскеті, таку ж практику успішно втілює і сусідня Росія. «До часу наступного тренувального збору, який пройде незабаром у Туреччині, Буртт уже має офіційно стати українцем», — розповідає президент ФБУ Олександр Волков. Тобто на «Кубку Аеросвіту» Стівен гратиме ще з американським паспортом.

Прихід Буртта не означає, що проблеми з позицією розігруючого знято. Більш–менш якісь висновки Фрателло обіцяє зробити по завершенні турніру. Одночасно він попереджає, що постійно тасуватиме склад, і в усіх трьох поєдинках глядачі побачать різні стартові п’ятірки. «У нас чимало хороших гравців, які хоч і не є великими зірками баскетболу, але відзначаються неабиякою самовідданістю», — каже американець, даючи зрозуміти, що під його керівництвом створюється насамперед колектив, а не команда з окремих лідерів. Колектив, що на домашньому турнірі має перемагати будь–яким складом, адже суперники баскетболістів будуть досить легкі.