Слабка ланка

28.07.2011
Слабка ланка

Нігерійський новачок киян Браун Ідейє був безсилим проти насиченої оборони «Рубіна». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Втратив чемпіонський титул — готуйся до бою, якщо прагнеш грати в основному турнірі Суперліги. У такому становищі опинилися український віце–чемпіон — «Динамо» та третя команда російської ліги — «Рубін». Обидва клуби з огляду на рейтинги своїх країн в УЄФА починають боротьбу в Лізі чемпіонів з третього відбіркового етапу. Хоча два роки тому і кияни, і казанці на правах переможців національних чемпіонатів мали прямі перепустки до групового раунду ЛЧ, де потрапили в одну групу та провели між собою два поєдинки, обмінявшись домашніми перемогами. Минуло зовсім трохи часу, і жереб звів «біло–синіх» та «рубінових» знову.

Щоправда, тепер за підсумками двораундового протистояння комусь доведеться зійти з лігочемпіонської дистанції, так по–справжньому її й не розпочавши. Схоже, це буде «Динамо», адже поразка (0:2) на своєму полі вiд напiврезервного складу казанцiв означає майже гарантоване переведення з ЛЧ в останній кваліфайн–раунд Ліги Європи.

Не так давно футболісти «Динамо» разом із португальським «Порту» та норвезьким «Русенборгом» вважалися рекордсменами за кількістю потраплянь до основної сітки Суперліги. Однак минулорічний проліт повз головний клубний турнір та ймовірний цьогорічний провал можуть суттєво зіпсувати «динамівську» статистику. Два роки поспіль без групового турніру ЛЧ — для Києва це вже забагато...

На відміну від попередніх стартів у Лізі чемпіонів, цього разу киянам із суперником відверто не пощастило. З усіх можливих візаві на шляху «нечемпіонів» казанці мали чи не найбільш грізний вигляд. Щоправда, це вже зовсім не та команда, яка впродовж кількох останніх сезонів у ЛЧ грала на рівних з «Барселоною» (одна перемога та дві нічиї). Одних гравців продали, інші потрапили в лазарет. Ледь не півкоманди залишилося в Татарстані на лікарняному. Зараз у російській прем’єр–лізі казанці йдуть на четвертій позиції. Хай там як, але наставник «Рубіна» Курбан Бердиєв, за його словами, приїхав до столиці України «по результат».

Футбольні спеціалісти знають, що головний козир казанської команди — оборона. Її динамівський тренер Юрій Сьомін вирішив ламати, спираючись на тактичну розстановку 4–5–1 — без Шевченка й Мілевського, але з новим нігерійським бомбардиром Брауном Ідейє. Здавалося, що насичений півзахист — хороша підмога і для оборони воріт Олександра Шовковського. Проте «сухими» вони простояли лише шість хвилин. Помилившись у простій ситуації, сенегалець Пап Діакате дозволив капітанові «Рубіна», еквадорцеві Крістіану Нобоа прострілити вздовж воротарського майданчика, і Алан Касаєв без проблем влучив у порожні ворота. Як виявилося, осетин зробив гру.

Надалі тривало доволі в’язке протистояння, в якому кияни хоч і створили кілька голевих моментів (зокрема, після удару Огнена Вукоєвича «Рубін» врятувала поперечина), однак загалом виглядали безсилими перед насиченою обороною суперника. У другому таймі команда Сьоміна взагалі знітилася й пропустила вдруге. «Не вистачило надійності», — констатував наставник киян. Гості спіймали українців на контратаці, яку недозволеним прийомом перервав Євген Хачеріді. Пенальті холоднокровно реалізував iзраїльтянин Бiбрас Натхо.

Що ж, після такої домашньої поразки вихід один — потрібно реабілітуватися й брати Казань. Чи зможуть віце–чемпіони України виграти 3:0, 3:1, 4:2?.. Побачимо 3 серпня.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій відбірковий раунд (перший матчі, результати вівторка)

«Динамо» (К, Україна) — «Рубін» (Росія) — 0:2

Голи: Касаєв, 6, Натхо, 68 (пен.)

«Динамо»: Шовковський, Д. Сильва, Діакате, Хачеріді, Ель–Каддурі, Гусєв (Нінкович, 78), Вукоєвич (Мілевський, 55), Єременко (Алієв, 86), Ідейє, Аруна, Ярмоленко

«Рубін»: Рижиков, Ансальді, Шаронов, Бокетті, Квірквелія, Касаєв (Нємов, 69), Кисляк, Нобоа, Караденіз, Натхо (Джалілов, 90+2), Дядюн (Медвєдєв, 60)

Попередження: Хачеріді, 67 — Медвєдєв, 65; Караденіз, 70

Суддя — Борбалан (Іспанія)

Київ, стадіон «Динамо», 16 500 глядачів

* * *

«Твенте» (Голландія) — «Васлуй» (Румунія) — 0:2, «Літекс» (Болгарія) — «Вісла» (Кр, Польща) — 1:2, «Апоель» (Кіпр) — «Слован» (Словаччина) — 0:0, «Генк» (Бельгія) — «Партизан» (Сербія) — 2:1, «Зестафоні» (Грузія) — «Штурм» (Австрія) — 1:1, «Рейнджерз» (Шотландія) — «Мальме» (Швеція) — 0:1.

* * *

Ліга Європи. Третій відбірковий раунд (перший матч). «Бней–Ієгуда» (Ізраїль) — «Гельсінборг» (Швеція) — 1:0.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін,
головний тренер «Динамо»:

— Ми знали, що «Рубін» приділятиме багато уваги й сил грі в обороні. Досить швидко пропустили безглуздий м’яч, який ще більше ускладнив ситуацію. Загалом наша команда припустилася двох промахів, які призвели до двох пропущених м’ячів. Причому помилки були досить прості.

Курбан Бердиєв,
головний тренер «Рубіна»:

— Хоча ми й перемогли в гостьовому матчі, але нас чекає складна гра в Казані. Пам’ятаємо, як на зорі наших виступів у єврокубках, а саме — в Кубку УЄФА, ми виграли на виїзді 2:0, після чого програли вдома — 0:3. Оскільки є гіркий досвід, готуватимемося до важкої гри.