Усі собаки — в гості до нас

26.07.2011
Усі собаки — в гості до нас

На змаганнях у Бельгії наша команда показала хороші результати.

У містечку Шастр, що в Бельгії, пройшов 17–й чемпіонат світу серед пошуково–рятувальних собак за системою IRO — Міжнародної організації собак–рятувальників. Серед 44 команд із 20 країн світу були й п’ять кінологічних розрахунків з України. До команди ввійшли Валерій Гомзар, Валентина Романова та Ірина Давиденко із другого Спеціального регіонального центру швидкого реагування МНС України, що в Ромнах, а також кінологи–волонтери Лариса Борисенко з Павлограда та Тетяна Мазуренко з Києва. І, звичайно, власне герої чемпіонату — два лабрадори–ретрівери, дві німецькі вівчарки та малінца — різновид вівчарки бельгійської.

Це був перший командний виступ українських еменесників на такому чемпіонаті. «Минулого року, — розповідає «УМ» начальник кінологічної служби Роменського центру Олександр Пачковський, — участь у чемпіонаті взяв один наш собака. Тепер ми виконали своє завдання, презентувавши нашу країну та центр МНС командою хорошого рівня».

Не біда, що перших місць­ українські собаки не взяли. Загалом судді були дуже вимогливими і в деяких перегонах узагалі не прису­джували всіх трьох чільних місць. А змагалися хвостаті рятувальники в чотирьох видах: пошук людини в техногенному завалі, пошук у лісі, пошук сліду та слухняність і спритність.

Для нашої команди важливим був досвід. Адже до IRO українські еменесники вступили лише цього року. Для вступу необхідним було, аби не менше 15 собак отримали сертифікацію за класом Б — підвищеної складності. Роменські чотирилапі свою класність довели й тепер можуть конкурувати із собаками всього світу, адже до організації входять представники 36 країн.

Головним же на чемпіонаті, принаймні для українців, було інше, переконаний помічник начальника Центру з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Валерій Шокутько. І це — вручення перехідного прапора IRO, що означає право на проведення наступного чемпіонату світу серед пошуково–рятувальних собак за системою IRO в Україні, в Ромнах, на базі другого спеццентру МНС. Відбудеться він у вересні наступного року.

«Коли представники IRO знайомилися з нашою базою, — каже Олександр Пачковський, — вони оцінили її переваги. Бо, наприклад, у Бельгії для того, щоб пройти ті чи інші види змагань, від центральної бази потрібно було їхати десятки кілометрів. У нас — усе на місці, дуже зручно».

Звичайно, для змагань такого рівня слід напрацювати й інфраструктуру, щоб забезпечити помешкання, харчування, комфорт для закордонних гостей. Над цим уже працюють, — запевнили «УМ» у Ромнах.