«Цвірінькнула» — а воно у справі!

26.07.2011
«Цвірінькнула» — а воно у справі!

У залi суду панi Юлiя нерозлучна зi своїм айпедом, у якому — iнтернет iз «Твiттером». (Фото Рейтер.)

Печерський райсуд Києва йде на прецеденти. Вчора Феміда долучила до матеріалів справи Юлії Тимошенко її сторінку на «Твіттері» — популярному інтернет–сервісі, де можна вести мікроблоги, залишаючи коротенькі нотатки й отримуючи коментарі. На цьому сайті лідерка БЮТ у «прямому ефірі» публікує глузливі відгуки по ходу процесу. Родіон Кірєєв ухвалив це рішення у відповідь на клопотання прокурорів.

Адвокат Ю.В.Т. Микола Сірий розкритикував ідею сторони обвинувачення. «Ці матеріали неможливо охарактеризувати кримінально–процесуальними засобами. Все, що відбувається поза межами цієї зали, не входить до компетенції суду», — заявив захисник.

Водночас сама Тимошенко не мала нічого проти. За її словами, після долучення змісту її «Твіттера» до матеріалів справи «сутність цього процесу стане ще більш зрозумілою». При цьому лідерка БЮТ укотре покепкувала над судом, попросивши долучити до справи «щоденник за 5–й клас і пару гербаріїв за 7–й клас». (Слово «твіттер» походить від англійського «цвірінькати»).

Що ж до вчорашнього засідання взагалі, то сторона Тимошенко знову озвучила перед судом клопотання закрити провадження у справі. Судді Кірєєву не сподобалось, що адвокат зачитував текст прохання надто довго; він закликав до лаконічності. Після перерви суддя оголосив про відхилення клопотання, вкотре звинувативши Тимошенко в затягуванні процесу. Окрім того, надцятий раз Кірєєв «завернув» прохання обвинуваченої про відвід судді.