Справедливість по–європейськи — значить, не для всіх?

Справедливість по–європейськи — значить, не для всіх?

Спікер Сейму Литви Ірена Дегутієне звернулася до Європарламенту та парламенту Австрії з проханням вивчити обставини звільнення з–під варти у Відні колишнього радянського офіцера КДБ, на арешт якого Вільнюс видав європейський ордер. Йдеться про Михайла Головатова, який 20 років тому був командиром спецпідрозділу «Альфа», що влаштував криваву бійню при штурмі телевежі у Вільнюсі. У зв’язку з таким незрозумілим кроком австрійської влади литовці влаштували акцію протесту перед посольством Австрії у Вільнюсі. Литва хоче отримати відповідь на просте запитання: чи всі країни–члени ЄС є рівноправними і чи у всіх із них зобов’язуючими є загальноєвропейські закони?

«Бонди» з фотокамерами

«Бонди» з фотокамерами

Усі троє фотографів, затриманих у Грузії за підозрою у шпигунстві на Росію, визнали свою вину. Нагадаємо, одразу після арешту в тому, що на прохання знайомого збирав і передавав таємну інформацію про зустрічі президента Михаїла Саакашвілі та схеми його резиденції, зізнався тільки особистий фотограф глави держави Іраклій Геденідзе. Ще двоє підозрюваних — Георгій Абдаладзе та Зураб Курцикідзе (той самий «знайомий», якого постачав даними Геденідзе) свою провину категорично заперечували. Абдаладзе, який працював на МЗС, навіть оголосив сухе голодування. Саме він «розколовся» останнім. При цьому адвокат фотографа Ека Беселія наголосила, що ще за десять хвилин до «зізнального» допиту його підзахисний наполягав на своїй невинуватості, а в присутності слідчого несподівано змінив свідчення.

Вони Альєнде не вбивали!

Вони Альєнде не вбивали!

Президента Чилі Сальвадора Альєнде, якого 11 вересня 1973 року під час військового перевороту скинули прихильники генерала Аугусто Піночета, ніхто не вбивав — побачивши, що президентський палац оточили заколотники, він сам наклав на себе руки. Цю версію, на якій, до речі, раніше наполягав Піночет, тепер підтверджено офіційно. У травні цього року в рамках судового розслідування, покликаного з’ясувати обставини загибелі Альєнде, було здійснено ексгумацію його останків. І судово–медична експертиза встановила: покійний президент здійснив самогубство.

«Банда шістьох» і один Обама

«Банда шістьох» і один Обама

Після тривалого падіння долар США вчора знову зміцнився щодо євро та японської єни. Такий ефект на курс «зеленого» справила заява президента Сполучених Штатів Барака Обами про те, що на переговорах щодо підняття верхньої планки ліміту державного боргу США досягнуто «певного прогресу». Під час традиційного брифінгу в Білому домі Обама також висловив упевненість, що Конгрес затвердить новий, підвищений ліміт, і країні вдасться уникнути дефолту.

Російське слово по–німецьки

Російське слово по–німецьки

Попри бажання учнів, у школі їх змушують вивчати російську мову. Обурені батьки вимагають скасувати непотрібні уроки, адміністрація невблаганна: діти вивчатимуть «вєлікій і могучій», незалежно від того, потрібен він їм чи ні й що на цю тему думають у їхніх сім’ях.

І в ЄС хочеться, і Кіпр колеться...

І в ЄС хочеться, і Кіпр колеться...

Туреччина, яка дуже проситься в Європейський Союз, несподівано викинула коника. Під час візиту до північної, турецької, частини Кіпру прем’єр–міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зробив кілька заяв, які дали поживу для численних коментарів у світових ЗМІ. Передусім, глава уряду Туреччини заявив, що його країна не погодиться з головуванням Кіпру (себто його грецької частини) в ЄС, яке припадає на друге півріччя 2012 року. За словами Ердогана, на ці шість місяців Анкара заморозить усі контакти з Євросоюзом. «Ми не сприймаємо головування Кіпру, який не вважаємо державою. ЄС повинен обдумати наслідки своєї поведінки», — заявив глава турецького уряду.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики