«Ф» його «З»...

21.07.2011

Як стало відомо «УМ» зі своїх джерел, спроба об’єднання деяких опозиційних сил під прапором «Фронту змін» зазнала невдачі. Досить рейтинговий лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк остаточно відмовився «взяти під крило» партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та «Собор» Анатолія Матвієнка. Мотивація: Яценюк розуміє, що ці троє майже нічим не посприяють рейтингу «ФЗ», а натомість відберуть чимало місць у прохідній частині списку до Верховної Ради.

Як видно, у справі об’єднання колишній Голова парламенту демонструє прагматичну позицію. Місяць тому на прес–конференції у Львові він казав: «Усі, хто проти чинної влади, її курсу і провладної Партії регіонів, здатні об’єднати свої зусилля в парламентській кампанії 2012 року. Важливо, щоб ми не спалили мости перед цією кампанією, тому що в новому парламенті у нас можуть бути серйозні альянси між демократичними силами... Я готовий сісти за стіл переговорів. Ми маємо прописати правила і умови для координації дій тих опозиційних партій, які мають актив, підтримку людей, мажоритарних кандидатів, ідею та ідеологію і можливість перемогти... Ми готові поступитися чимось, для того щоб у Верховній Раді була сформована демократична, а не пропрезидентська більшість».

З огляду на сказане Яценюком, можна зробити два висновки. Перший — що він готовий єднатися тільки зі справді рейтинговими політичними силами, а «баласт» його не цікавить. Та/або другий — що, говорячи про єднання зусиль, пан Арсеній має на увазі похід на вибори не однією колоною, а лише вироблення таких правил поведінки, які забезпечили б взаємне непоборювання опозиційних сил принаймні в мажоритарних округах.

І ще один штрих до теми, з ким піде на вибори Яценюк. Днями на прес–конференції в Дніпропетровську заступник голови партії «СильнаУкраїна» Олександра Кужель підтвердила інформацію, якою раніше володіла «УМ»: «Рінат Ахметов купив проект Арсенія Яценюка «Фронт змін». Якось він (Ахметов) сказав мені, що бізнесмен, коли бачить проект, який принесе хоча б 5% прибутку, купує його. Я вважаю, що він абсолютно правильно вчинив».

Тож, імовірно, замість Кириленка і Гриценка вкладені у «Фронт змінт» кошти «відбиватимуть» люди, запропоновані самим інвестором — паном Ахметовим.