Ми їх кололи, кололи...

20.07.2011
Ми їх кололи, кололи...

Шпажистка Анфіса Почкалова разом iз колегами по команді у Шеффілді виступила нижче своїх можливостей. (Фото з архіву «УМ».)

Хоча б кількісно наблизитися до минулорічного медального «улову» на лейпцизькому чемпіонаті Європи в понеділок увечері мала українська збірна, яка змагалася на нинішній континентальній першості в англійському Шеффілді. Минулого року наші фехтувальники привезли додому чотири нагороди: по одному «золоту» та «бронзі», а також два «срібла». До позавчорашнього командного змагання шпажистів i рапіристок в активі «синьо–жовтих» значилося по одній нагороді кожного ґатунку. Проте поповнити медальний доробок наші не змогли ні в понеділок, ні вчора, хоча шпажисти були за крок від «бронзи».

Минулого року наша команда у складі Дмитра Карюченка, Богдана Нікішина, Максима Хвороста й Ігоря Рейзліна фінішувала другою в командному змаганні шпажистів, тож сподівання на успішний результат хлопців були і зараз. Щоправда, з тодішнього складу до Шеффілда поїхали лише Карюченко та Нікішин, а їхній квартет доповнили Віталій Медведєв i молодий Анатолій Герей. В особистих змаганнях жоден із цієї четвірки не показав якихось особливих результатів, і лише Карюченко спромігся пробитися бодай до 1/16 фіналу.

А ось командою наші вирішили поборотися за успіх. У 1/8 фіналу українці перемогли Чехію (45:37), після чого на них очікувала складна чвертьфінальна зустріч з італійцями — бронзовими призерами чемпіонатів 2008–го та 2009 рр. І лише один точний укол авторства Герея, який у ходi змагань замінив травмованого Карюченка, вирішив долю переможця цього матчу, і при цьому Україна поступалася італійцям у ходi зустрічі.

Надалі ж наші лише програвали: спочатку поступилися французам у півфіналі (37:45), а в зустрічі за «бронзу» були слабшими за росіян — 36:45. А французи у підсумку стали чемпіонами континенту, здолавши угорців — 45:40.

У порівнянні з чоловічою шпагою, у командних змаганнях жінок–рапіристок сподівань на медалі в нас було набагато менше. У чвертьфіналі команда у складі Ольги Лелейко, Олени Хісматуліної, Катерини Ченцової та Анастасії Московської без шансів поступилася росіянкам (27:39), які дійшли до фіналу і взяли «срібло». У серії за 5—8–ме місця наші спершу програли полячкам (37:45), а потім здолали британок (38:28), посівши сьоме місце. Чоловіки–рапіристи ще раніше фінішували десятими.

«Враховуючи процес зміни поколінь у чоловічій команді шпажистів, ми можемо вважати успіхом навіть четверте місце», — ділиться з «УМ» враженнями про виступ своїх підопічних у Шеффілді державний тренер iз фехтування Петро Азарченков. А от індивідуальні виступи шпажисток, зокрема Яни Шем’якіної, його розчарували. Учора ці дівчата стартували в командній першості з поразки росіянкам у 1/8 фіналу.

Щодо чоловіків–шаблістів, які у вівторок також закривали своїми командними змаганнями програму чемпіонату Європи, то особливих ілюзій щодо їхніх результатів у тренера не було. «У шаблістів зараз глибокий провал, і цьому провиною є й тренерські помилки, і моральний стан хлопців. Здається, що на доріжці вони просто відбувають номер», — так оцінює Азарченков нинішні виступи команди, яка минулого року стала другою в Європі.