Спад перед стартом

19.07.2011

Найпопулярніші сили українського політикуму продовжують втрачати підтримку населення, тим самим відкриваючи свої редути для нових партій і команд. За останніми соціологічними опитуваннями, рейтинги Віктора Януковича та Юлії Тимошенко, а також їхніх партій падають.

Свіже дослідження компанії GfK Ukraine демонструє, що в червні за Януковича проголосувало б 13,4 відсотка, а це на 3 вiдсотки менше, ніж у травні. До того ж це абсолютний мінімум для В.Я. з листопада 2008 року! Втрати Юлії Тимошенко: 9,6% порівняно з травневими 11,1. За Партію регіонів хотіли б проголосувати 11,7 відсотка опитаних (місяць перед тим — 14,2%), за «Батьківщину» — 9% порівняно з 11,3%.

«Розчарування українців політиками досягло багаторічного піку», — прокоментував Гліб Вишлінський, заступник директора GfK Ukraine. — Розрив між тією якістю політичного представництва, яку можуть запропонувати наявні політичні гравці, та вимогами виборців стає дедалі більшим».

Окрім того, GfK Ukraine виявило тенденцію до зниження довіри до ключових політичних гравців. Зокрема, 67% українців не довіряють Віктору Януковичу. Баланс між тими, хто негативно оцінює його діяльність, і тими, хто довіряє лідеру Партії регіонів, становить 48%. Хоча півроку тому цей баланс становив 27%...

Юлії ж Тимошенко не довіряє 70 відсотків українців. Перевага скептиків над тими, хто довіряє, 52%.

Загалом, опитування свідчить про розчарування українців у політикумі. Якби вибори проводилися найближчої неділі, то понад 60% виборців скривилися б: не знали б, за яку партію або кандидата в президенти України проголосувати, або не мали наміру брати участь у виборах, або проголосували би проти всіх...

Опитування проводили впродовж 2—16 червня. Загальна вибірка опитування становить тисячу респондентів. Важливо: опитування проводили серед осіб від 16 років, себто було охоплено й респондентів підліткового віку, які не досягли повноліття. Це означає, що в дослідженні певну перевагу має думка молодого електорату.

 

ТЕНДЕНЦІЯ, ОДНАЧЕ!

Відзначимо, що нещодавно електоральний спад Партії регіонів і «Батьківщини» також зафіксував Київський міжнародний інститут соціології. Дослідники проаналізували опитування, поділивши політичні сили на два ідеологічні кластери — «помаранчевий» і «біло–блакитний». Виявилося, що частка виборців «помаранчевого» сектору, які підтримують «Батьківщину», зменшилася за минулий рік із 52 до 40%. «Регіонали» ж втратили частину електорату в «синьому» кластері — 57% проти 77%. «Таким чином, можна стверджувати, що найбільші партії поступово втрачають домінуючу позицію у своїх ідеологічних нішах», — зазначив КМІС у своєму прес–релізі.