Слово новачкам

19.07.2011
Слово новачкам

«Арсенал» уже другий домашній поєдинок звів унічию. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Одразу три дублі було зафіксовано в другому турі чемпіонату України. Дніпропетровець Антонов, динамівець Ідейє, волинянин Майкон починають цей сезон у статусі новачків своїх клубів, але їхньому результату позаздрив би багато хто зi старожилів цих команд. Особливо «розійшовся» Олексій Антонов, який за попередній сезон назабивав у футболці «Іллічівця» десять м’ячів, а в перший двох турах нинішнього має вже ледь не половину від цієї кількості. Не заважає бомбардирам і спека, яка так само дошкуляла футболістам на старті минулорiчного сезону. Утім у ПЛ, схоже, вважають, що погодні умови не настільки складні, як тоді. Мабуть, тому деякі матчі зараз починаються о 17–й годині, коли спека ще в розпалі.

 

Вийшов, озирнувся, забив

Другий тур обійшовся без поєдинків, у яких між собою зустрічалися б претенденти на медалі першості, тому на перший план вийшли матчі за участю інших клубів. Цікаво було поспостерігати за виїздом «Динамо» до Олександрії, де однойменна команда проводила перший домашній поєдинок в еліті з часу вильоту в першу лігу. Враховуючи відстань до цього міста на Кіровоградщині (близько 300 кілометрів), динамівці вирішили їхати на гру автобусом, а не летіти літаком.

Можливо, це чотиригодинна мандрівка так вплинула на киян, чи то «Олександрія» так опиралася, але підопічні Юрія Сьоміна не виглядали надто переконливо того дня. Хоча найімовірнішою причиною є майже сорокаградусна спека, за якої будь–якому футболістові важко показати свої найкращі якості.

Але був у складі гостей гравець, якому цього справді кортіло: екс–нападника французького «Сошо» Брауна Ідейє тренер гостей приберіг на другий тайм, і йому вистачило дев’яти хвилин, аби вперше відзначитись в українській першості. А під кінець тайму нігерієць оформив дубль, ставши сьомим новачком за історію вітчизняних чемпіонатів, що відзначався двічі уже в першому матчі за свій клуб.

В «Олександрії» був свій привід для радощів: гол захисника Андрія Запорожана в середині другого тайму став для цієї команди першим у ворота «Динамо» за їхню тепер уже п’ятиматчеву історію протистоянь. «Я вдячний команді за гру, ми виглядали достойно», — наставник господарів Володимир Шаран не надто засмучувався поразкою, адже для його команди головні матчі ще попереду. А Юрій Сьомін нарікав на спеку, що заважала грати футболістам.

На радість глядачам

Напружений поєдинок відбувся в Харкові, куди «Зоря» приїхала провести свій другий поспіль виїзний поєдинок. Луганчани лише одного разу здобували перемогу за всі вісім зіграних матчів на полі харків’ян. «Металіст», що непереконливо провів гру попереднього туру проти «Динамо», розраховував на перемогу, і вже на старті першого тайму підопічні Мирона Маркевича розпечатали ворота Ігоря Шуховцева, який днями відсвяткував своє 40–річчя.

До слова, ветеран «Зорі» став третім гравцем в історії української першості, який виходив на поле в такому поважному віці. Рекорд поки належить колишньому нападнику «Ворскли» Івану Шарію, який наприкінці 90–х продовжував грати у 41–річному віці. Ще одним героєм–ветераном є екс–захисник тернопільської «Ниви» Ігор Біскуп — вiн у той самий період продовжував кар’єру у 40–річному віці. Видається, що Шуховцев має всі шанси увійти в історію як найстарший гравець, адже воротарське амплуа дає можливість продовжувати спортивну кар’єру, та й сам гравець зараз не горить бажанням залишати футбол.

Утім святкового настрою «Зорі» виявилося замало для бодай виїзної нічиєї. Гості змагалися за результат, двічі зрівнювали рахунок, але в середині другого тайму перемогу «Металісту» приніс бразилець Клейтон Шав’єр, що напередодні став капітаном свого клубу. «Ми на виїзді пропускаємо менше, ніж удома. Треба підтягувати гру в обороні», — зауважив про слабкі сторони своєї команди після гри Мирон Маркевич.

Сила чемпіонів

Кожне донецьке дербі уже традиційно ставить напередодні матчу звичне запитання — коли «Металург» нарешті переможе «Шахтар» у рамках чемпіонату України. До минулих вихідних в активі «метадонів» було лише дві нічиї при 26 поразках, не принесла радості підопічним Володимира П’ятенка і нова зустріч із сусідами.

Напередодні гри склад «Металурга» поповнили ще двоє новачків, причому українців: форвард Мирослав Славов офіційно є гравцем махачкалинського «Анжі», а в Донецьку гратиме на правах оренди. Та ж сама ситуація із воротарем Рустамом Худжамовим, правами на якого володіє «Шахтар». Але якщо в матчі проти «Шахтаря» Славов з’явився на полі наприкінці другого тайму, то воротаря навіть не було в запасі.

Доволі непогані дії господарів поля в першому таймі перекреслив хрестоматійний «гол у роздягальню»: Даріо Срна звично майстерно виконав штрафний удар, і м’яч від лівої стійки воріт Олександра Бандури влетів у сітку «Металурга». У підсумку чемпіон оформив уже шосту перемогу поспіль над своїми сусідами, причому в чотирьох останніх зустрічах «гірники» не пропускають голів. «На нас вплинув перший пропущений м’яч, після якого на другий тайм ми вийшли не в найкращому стані», — тренер «Металурга» після гри назвав ключовим моментом поразки саме гол Срни.

Миролюбні «каноніри»

Старт сезону для «Арсеналу», швидше за все, можна назвати не надто вдалим: у двох поспіль домашніх поєдинках хлопці Леоніда Кучука здобули лише дві нічиї. Спочатку втратили перевагу у надрезультативній зустрічі з «Дніпром», а тепер от навіть не забили жодного м’яча «Іллічівцеві».

Утім маріупольці зараз є зовсім іншою командою, ніж наприкінці минулого сезону, коли підопічні Валерія Яремченка дивом урятувалися від вильоту до першої ліги. Нові кадрові підсилення гравцями донецького «Шахтаря» призвели до того, що маріупольців зараз називають одним із претендентів на місце в зоні єврокубків. І недарма азовці поки є однією з двох команд у першості, які поки ще не пропускали м’ячів у власні ворота.

Підсумкова нічия на стадіоні «Динамо» перервала прикру виїзну серію «Іллічівця», яка складала п’ять поразок поспіль. Одночасно «каноніри» провели 150–й «сухий» поєдинок у прем’єр–лізі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 2–й тур

«Кривбас» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Антонов, 50, 90+4

«Металіст» — «Зоря» — 3:2

Голи: Едмар, 3; Девич, 49; Шав’єр, 63 — Мадоу, 34 (пен.); Ліпартія, 57

8 450 глядачів

«Олександрія» — «Динамо» — 1:3

Голи: Запорожан, 71 — Ярмоленко, 54; Ідейє, 56, 80

7 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 0:2

Голи: Срна, 45+1; Вілліан, 64

4 700 глядачів

«Волинь» — «Таврія» — 2:2

Голи: Майкон, 4, 90+3 — Монахов, 6; Калиниченко, 63

5 500 глядачів

«Карпати» — «Чорноморець» — 1:1

Голи: Лукас, 18 — Діденко, 44

13 000 глядачів

«Оболонь» — «Ворскла» — 0:1

Гол: Безус, 52

4 000 глядачів

«Арсенал» — «Іллічівець» — 0:0

2 763 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 2 2 0 0 6–0 6

2. «Таврія» 2 1 1 0 5–3 4

3. «Дніпро» 2 1 1 0 5–3 4

4. «Динамо» 2 1 1 0 4–2 4

5. «Металіст» 2 1 1 0 4–3 3

6. «Іллічівець» 2 1 1 0 1–0 4

7. «Ворскла» 2 1 0 1 1–1 3

8. «Олександрія» 2 1 0 1 2–3 3

9. «Металург» 2 1 0 1 1–2 3

10. «Кривбас» 2 1 0 1 1–2 3

11. «Арсенал» 2 0 2 0 3–3 2

12. «Волинь» 2 0 1 1 2–3 1

13. «Чорноморець» 2 0 1 1 1–2 1

14. «Карпати» 2 0 1 1 1–2 1

15. «Зоря» 2 0 0 2 3–6 0

16. «Оболонь» 2 0 0 2 0–5 0

Бомбардири: Антонов («Дніпро») — 4, Мазілу («Арсенал»), Майкон («Волинь»), Ідейє («Динамо»), Шав’єр («Металіст»), Мадоу («Зоря») — 2…

* * *

Перша ліга. 1–й тур.

«Зірка» — «Говерла–Закарпаття» — 0:1 (Печонкін, 17), «Миколаїв» — «Арсенал» (БЦ) — 1:2 (Ковальов, 50 — Рибковський, 53; Товкацький, 66), «Нива» (В) — «Нафтовик» — 0:1 (Саванчук, 47), «Одеса» — «Енергетик» — 2:2 (Полтавець, 11 (пен.); Косирін, 25 — Лазорик, 55; Долотко, 65), «Буковина» — «Геліос» — 1:1 (Семенюк, 3 (пен.) — Кривошеєв, 34; вилучення: Артеменко, 90+6 («Б»)), «Динамо–2» — «Олімпік» — 2:1 (Морозенко, 4; Макаренко, 8 — Матяж, 19), «Металург» (З) — «Титан» — 5:1 (Штурко, 3, 9; Глушко, 36; Опанасенко, 73; Пісоцький, 78 — Кравченко, 30; вилучення: Кравченко, 82 («Т»)), «Львів» — «Сталь» — 2:3 (Грицай, 20 (пен.); Луцик, 30 — Нхага, 45+1; Гавриш, 57; Дегтярьов, 78), «Кримтеплиця» — «Севастополь» — 0:2 (Чепурненко, 64; Левандовський, 72).