Відплив із Керчі й мовчи

15.07.2011

Екс–президент Криму Юрій Мєшков уже залишив територію України. У середу під вечір Адміністративний суд АРК ухвалив рішення видворити з території держави скандального громадянина РФ, підтримавши постанову Служби безпеки України. СБУ зафіксувала, що Мєшков допустив висловлювання, які побічно закликають до зміни конституційного устрою України. Від часу його затримання до вигнання минуло півдоби.

Нагадаємо, президент Республіки Крим у 1994—1995 роках після тривалої відсутності прибув на півострів із Москви і на прес–конференції закликав поновити колишню «сепаратистську» конституцію, організувати «народний трибунал Криму» тощо — по суті, знову заграв у сепаратистську дуду, як і 17 років тому.

По дорозі назад у Росію, де Мєшков перебував останні 16 років, йому начебто стало зле — виникли проблеми із серцем. Окрім того, 65–річ­ному політикові не дали забрати особисті речі, які він залишив у помешканні дочки в Криму, розповів газеті «Сєгодня» соратник екс–президента Анатолій Лось.

Як випливає із заяви посольства РФ в Україні, Мєшкова спровадили на фактичну батьківщину поромом із Керчі. А взагалі відозва російської амбасади стосувалася стилю роботи українських спецслужб. «Ніхто не заперечує ставлення і української офіційної влади, і правоохоронних органів до діяльності Мєшкова. Але водночас Юрій Олександрович — літня й уже не дуже здорова людина. Здається, можна було знайти інші способи його видворення за межі країни, ніж перевезення морем, через Керченську протоку», — кажуть у посольстві.