Суд без підсудного

15.07.2011

Судовий процес над екс–главою МВС Юрієм Луценком стає жорсткішим. З одного боку, його наглядачi відмовляються виконувати дозвіл судді Сергія Вовка на медичне обстеження колишнього міністра за межами СІЗО (мовляв, хай обстежується в ізоляторі). З іншого — учора в самому Печерському райсуді столиці суддя Вовк видалив Юрія Луценка iз зали засідань за порушення порядку. Тож лідер «Народної самооборони» не мав змоги почути оголошення власного обвинувального висновку прокурором.

На саме судове засiдання знову не потрапила велика кількість преси. Спочатку обіцяли пустити лише шістьох телевізійників та шістьох газетярів, утім, Вовк ухвалив рішення заборонити висвітлювати процес над Луценком до винесення вироку. Нібито для уникнення тиску на свідків. Ідеться про заборону фотографувати, знімати на відео та напряму транслювати перебіг процесу. Але кількох журналістів із диктофонами таки допустили до зали.

Щодо причини видалення Луценка із зали на один день, то це сталося через бажання лідера «Народної самооборони» оголосити власну заяву до оголошення обвинувального висновку прокурором. «Добре, дякую. Нехай прокурор без мене зачитує свій маразм», — сказав наостанок Луценко, коли його виводив конвой.

Захисник екс–міністра Олексій Баганець зауважив, що не можна читати висновок за відсутності обвинуваченого: «Ви ж його потім будете запитувати, чи згоден він з обвинуваченням. Що він вам має відповідати?». Утім суддя Вовк ніяк не відреагував на цей закид.

Інший адвокат, Ігор Фомін, заявив, що Печерський райсуд не попередив захист про завершення попередньої стадії судового процесу. Тим не менше, Феміда відмовилася повернути Луценка до зали, а сторона обвинувачування зачитувала обвинувальний висновок без обвинувачуваного до 16.00.